Haberler

'Orman yangınlarında zarar gören sit alanlarının sınırları değişmeyecek'

Tarih: 15 Ağustos 2008 Kaynak: Zaman
Çanakkale Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Altınoluk, "Kurul, sit alanlarında tek bir bitki kalmamış, yanmış olsa dahi bir karış bile sit alanı daraltmasına gitmeyecektir" dedi.

Prof. Dr. Ülkü Altınoluk, yaptığı açıklamada, Çanakkale'de ve Antalya'da çıkan orman yangınlarında doğal kaynakların biraz daha yok olduğunu, orman varlığının önemli oranda tahribata uğradığını söyledi. Çanakkale'nin merkeze bağlı İntepe beldesi yakınlarındaki yangında orman alanları ile kısmen de olsa arkeolojik ve doğal sit alanlarının da zarar gördüğünü belirten Prof. Dr. Altınoluk, "Bölge kurulu, sit alanlarında tek bir bitki kalmamış, yanmış olsa dahi bir karış bile sit alanı daraltmasına gitmeyecektir. sit alanlarının sınırları değişmeyecektir. Toprakta kalan genlerin geleceğe taşınmasına fırsat verilecektir" dedi.

Prof. Dr. Altınoluk, yangın sırasında İntepe yöresinde bulunan 'Ophryneion' ve 'Rhoteion' antik kentleriyle civarındaki 1. derece arkeolojik sit'in ve 3. derece doğal ve arkeolojik sit alanlarında da kayıplar meydana geldiğini belirtti. Yanan alanların, derecelerine göre kanunda, yönetmelikte, ilke kararlarında tanımlanan biçimiyle korunup, söz konusu alanların insanlığın geleceğine ışık tutmasının sağlanacağını dile getiren Prof. Dr. Altınoluk, "Çanakkale, doğal ve arkeolojik veriler bakımından dünyanın sayılı coğrafyaları arasında bulunmaktadır. Koruma bölge kurulu olarak biz de planlama yapıp, varlıklarımızın gelecek nesillere aktarılması konusunda kararlıyız" diye konuştu. Prof. Dr. Ülkü Altınoluk, Çanakkale'nin 'anıt ağaç' olabilecek tek bir ağacı için bile soran, araştıran, bilgi ve belge toplayan ilgili kurum görüşlerini alan kurulun, bu sevgisini ve inancını sonuna kadar koruyacağını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Kurulumuz doğanın korunmasında titizlik göstermekte, örneğin 'teknolojik gereklilik olarak sit alanlarına kurulacak haberleşme ünitelerinin bile Türkiye'de faaliyet gösteren operatörlere 'tek direkte toplanması' koşulunu getirmiş, bu kararı Türkiye'de örnek teşkil etmiştir. Çanakkale her konuda özel bir coğrafyadır."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.