Haberler

İzmir'in geleceğine yatırım yapıyorlar

Tarih: 19 Ağustos 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Murat Şahin
İzmir geleceğe damgasını vurmak için yatırımlarına hız verdi. Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ile birlikte Fransız CICOM firması ortaklığı ile Teknokent kurma hazırlıklarını sürdürürken, Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği de (BASİFED) koordinatörlüğünde de İzmir'e inovasyon (yenilik) merkezi kurulması için TÜBİTAK'a başvuru yaptı. Ege Bölgesi Sanayi Odası da İzmir'de Bilişim Vadisi kurulması için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na başvurdu.

En gözde yer
İzmir'de bu yatırımlar için en uygun yer olarak ise, Urla'daki İYTE Kampüsü belirlenirken, EGİAD, BASİFED merkezlerini burada hayata geçirmek istiyor. EBSO da öncüğünü yaptığı Bilişim Vadisini yine İYTE kampusünde hayata geçirmeyi istiyor. EGİAD ve BASİFED projelerini daha önce büyük başarı elde eden Fransızlarla yürütürken, İzmir'in bilişim kenti hedefinde Fransızlar da önemli bir misyon üstlenmiş olacak.

Halen İYTE'nin patronajında İYTE Kampüsü'nde 62 firmanın çalıştığı Teknoloji Geliştirme Bölgesi faaliyetlerini sürdürürken, yeni projelerin hayata geçmesi ile bölgede faaliyet gösteren firma sayısı da artacak. Projeler, birbirinden bağımsız olsa da tamamlanması ile İzmir'de bu alanda önemli yatırımlara imza atılmış olacak. EGİAD teknokenti İzmirli işadamlarının da ortak olacağı bir şirket aracılığıyla Fransız CICOM firması ile kurmak için son aşamaya gelirken, teknoloji geliştirecek şirketlerin faaliyet göstereceği Teknokent'e Fransız CICOM firmasının yüzde 75 ortak olması bekleniyor. 

Türkiye'de ilk 
Türkiye'nin ilk inovasyon merkezini kurmak için son aşamaya gelindiğini, projenin TÜBİTAK'a sunulduğunu dile getiren BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Porsuk, İzmir'in bu konuda öncülük ettiğini söyledi. İzmir'de kurulacak olan Bölgesel İnovasyon Merkezi'nde BASİFED'in koordinatör işlevi yürüttüğünü dile getiren Porsuk, inavosyon merkezinde elektronik ve bilişim, tarım teknolojileri ve yenilenebilir enerji konularında sektörel inovasyon çalışmalarının yapılacağını açıkladı. Porsuk, "Elektronik ve bilişimde inovasyon merkezine, Vestel, Faz Elektrik, Cemdağ Aydınlatma, Netsis Yazılım, Ege Bimtes, Ünibel firmaları ile İYTE ve Akdeniz Üniversitesi Teknokentleri ortak olacak. Bu merkez KOBİ'leri inavasyon ile tanıştıracak. Firmalar yeni fikir ve bilgileri kullanarak, ürün ve hizmetlerini geliştirecek ve daha çok katma değer elde ederek, ülke ekonomisine daha fazla katkı sağlayacaklar" dedi.

İnovasyon merkezi projesini sektörel sorumluluk projesi olarak gördüklerini anlatan Porsuk, projenin yıllık bütçesinin 240 bin YTL olduğunu kaydetti. Bu bütçenin 120 bin YTL'sinin ortaklar tarafından karşılanacağını, 120 bin YTL'lik kısmının ise TÜBİTAK tarafından finanse edileceğini anlatan Porsuk, 3 yıl sürecek bu projenin ardından şirketleşerek, merkezin yoluna devam etmesini planladıklarını vurguladı.

İzmir'e teknokent kazandırma hedefi ile yola çıktıklarını ve bu hedefe ulaşmak için yolun büyük bir bölümünü tamamladıklarını belirten EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu ise, bu projede ortaklık teklifinin Fransız CICOM firmasından geldiğini söyledi. Şirket kuruluşu ile ilgili son rötüşları yaptıklarını dile getiren Elmasoğlu, şöyle konuştu: "İzmir teknokent projesi için her şeye sahip. İklim, eğitimli insan, sosyal olanaklar her şey var. Biz bu büyük projeyi İzmir'in önde gelen işadamları ile birlikte yapmayı istiyoruz. Teknolojide söz sahibi olmak ve katma değeri yüksek ürünleri ihraç etmenin yolu teknokentten geçiyor. Dünyada bu alanda hızlı bir büyüme var. İzmir olarak da bu büyümeden payımızı almalıyız. EGİAD'ın yüzde 25, Fransız CICOM'un yüzde 75 ortak olacağı şirketin kısa sürede kurularak, İYTE'den kiralayacağımız alanda Teknokenti kısa sürede kurmak istiyoruz."

Proje Bakanlıkta
EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın ise Bilişim Vadisi projelerini Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na sunduklarını belirterek, sonucunu beklediklerini söyledi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ın İzmir ziyareti sırasında İYTE Rektörü Zafer İlken ile de bir görüşme yaptığını kaydeden Taşkın, şu bilgileri verdi: "Bilişim Vadisi projesini İzmir'de bilişim ve yazılım sektöründe faaliyet gösteren firmalar yürütüyor. Biz de EBSO olarak bu projeye destek oluyoruz. Yazılımda Hindistan ve İrlanda örneği önümüzde. İzmir bu konuda her türlü avantaja sahip. Sanayi Bakanlığı'nın da desteğiyle bu projeyi İYTE kampusünde hayata geçireceğimizi düşünüyorum. Bu proje İzmir'in geleceğine büyük katkı sağlayacaktır."

2 milyon metrekare alanda kurulacak
Teknokent projesi, EGİAD, İYTE ve Sophia Antipolis'in işletici firması CICOM arasında yürütülüyor. Projede taraflar anlaşma üzerinde son değişiklikleri yapıyorlar. Teknokent Bakanlar Kurulu kararı ile 2 milyon 183 bin metrekare alan üzerine kurulmuş Urla'daki Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde oluşturulacak. Burada tekstilden, kimyaya ve otomotiv sektörüne kadar her sektörde ar-ge projeleri yapılacak. Türkiye'de tek olacak bu teknokentin Fransa'daki Sophia Antipolis ile rekabet edebilecek durumda olması hedefleniyor. Teknokent içinde oteller, yaşam alanları, spor merkezlerine kadar tüm sosyal aktivitelerin yapılacağı yerler olacak. Proje ile birlikte İzmir'e bu alanda 4 milyar dolarlık bir yatırım yapılması planlanıyor

Teknokent nedir?
1950'li yıllarda ABD'de kurulan Silikon Vadisi ile ortaya çıkan teknoparklar, dünyada üniversite sanayi işbirliğini sağlama konusundaki en başarılı model olarak öne çıkmıştır. Teknokentlerde bir ürün veya teknoloji geliştirmek amaçlanır.

Üniversite, yerel yönetim, kamu ve özel sektörün katılımıyla oluşan bu merkezler anonim şirketler aracılığıyla işletilir. Teknoparklarda ağırlıklı olarak ileri ve yeni teknoloji alanında ARGE çalışmaları yapılarak yeni ürünler ve yeni teknolojiler üretilir.

Elektronik ve bilişim öncelikli
İnovasyon "yenilikçilik" olarak adlandırılan bir terim. İnovasyon, yeni, değişik ve farklı fikirlerin, bilgiyi kullanarak, yeni ve gelişkin ürün, hizmet ve yöntemlere dönüştürülmesi olarak tanımlanıyor. İnovasyon, kalkınmanın, rekabet gücü kazanmanın, yaşam kalitesini yükseltmenin, üretkenliği ve istihdamı artırmanın, sürdürülebilir ekonomik büyüme ile toplumsal refahın anahtarı olarak kabul ediliyor.

İzmir'de BASİFED tarafından kurulacak olan İnovasyon Merkezi de firmaların yenilik ve farklılık yaratmalarını sağlayarak, dünya pastasından daha çok pay almalarını sağlamayı amaçlıyor. TÜBİTAK ile hayata geçirilecek projede ilk olarak elektronik ve bilişim sektörü için çalışmalar yapılacak. Daha sonra ise İnovasyon merkezinde tarım teknolojileri ve yenilenebilir enerji konularında çalışmalar yapılacak.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.