Haberler

'Yer altında uyuyan güzeli uyandırıyoruz jeotermalden 5 milyar dolar kazanacağız'

Tarih: 19 Ağustos 2008 Kaynak: Zaman
Petrolde dışa bağımlı olan Türkiye, enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için yenilenebilir kaynaklara yöneliyor. Bu çerçevede ülke genelinde 33 jeotermal saha ile 32 jeotermal kuyu, özel sektöre devredilmek üzere ihaleye çıkarılıyor. 30 yıl için yapılacak ihale sonucunda sahaları almaya hak kazanan yatırımcılar, 10'ar yıllık uzatmalarla alanın süresiz olarak işletmecisi olabilecek. Elektrik üretim, seracılık ve termal turizmde geliştirilecek projelerle 2013'ten itibaren yıllık 5 milyar dolar gelir elde edilmesi planlanıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, MTA Genel Müdürlüğü'nde düzenlediği basın toplantısında, jeotermal ihalesinin ayrıntılarını açıkladı. 33 jeotermal saha, 32 jeotermal kuyunun ihalesine bu hafta başlanacağını ifade eden Güler, "Yer altında uyuyan güzeli uyandırıyoruz." dedi. Jeotermalin çevreyi kirletmediğini, yerli kaynak olduğunu vurgulayan Güler, "Ben jeotermale yerin altındaki soba diyorum. Şimdiye kadar yeterince faydalanamadık." dedi. Türkiye'nin jeotermal kaynak bakımından dünyada beşinci, Avrupa'da birinci olduğunu kaydeden Güler, bu çalışma ile üç sektörün harekete geçeceğini açıkladı. Bu sektörlerden birincisi enerji, ikincisi ise gıda sektörü. Jeotermal sayesinde Organize Sera Bölgeleri meydana gelecek. Bu birimler, diğer seralara göre yüzde 35 daha ekonomik olacak. Üçüncü sektör ise termal turizm. Sağlık sektörü de bununla birlikte harekete geçecek. Jeotermalin petrol ve doğalgaza alternatif olacağını, başarılı olunursa 1 milyon konutun ısıtılacağını anlatan Güler, jeotermal sayesinde cari açığın azalacağını kaydetti. Jeotermalden elektrik üretimine Yenilenebilir Enerji Kanunu çerçevesinde 10 yıl alım ve 5 Euro/cent fiyat garantisi verildiğini ifade eden Güler, güneş enerjisi için yeni bir çalışma başlattıklarını, alım fiyatını artırmayı düşündüklerini belirtti. 5 Euro/cent'lik fiyatın su ve enerjide kurtardığını ancak güneşte yeterli olmadığını ifade eden Güler, yenilenebilir enerjinin türüne göre farklı fiyat uygulamak istediklerini, bunun için diğer bakanlıklarla görüştüklerini kaydetti.

MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer'in verdiği bilgiye göre, ilk aşamada Aydın ve Manisa'da bulunan 7 saha ilhaleye çıkacak. İhale duyurusunun bu hafta Resmi Gazete'de yayımlanmasından 45 gün sonra teklifler alınacak. Tekliflerin kapalı zarf usulü alınmasının ardından ihaleye açık artırma ile devam edilecek ve 90 gün içinde sonuçlandırılacak. 20 gün sonra da 2. etap için ihaleye çıkılacak ve 10 saha ile 13 kuyu devri ihale edilecek. Söz konusu saha ve kuyulara 30 yıllığına işletme ruhsatı verilecek. Genel Müdür Üzer, bunun 10'ar yıl uzatılacağını, arazilere mülkiyet hakkı getirildiğini ve neredeyse süresiz bir işletme verildiğini söyledi. Üzer, sahalardan yılda minimum 800 milyon kilovat saat elektrik üretilebileceğini, 30 bin konutun veya 2 bin dönüm seranın ısıtılabileceğini, 2 bin kişiye istihdam sağlanabileceğini ve toplam 100 bin yatak kapasiteli 100 termal turizm tesisinin hizmet verebileceğini, bunların sonucunda da toplamda 500 milyon dolarlık net gelir elde edilebileceğini açıkladı.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.