Haberler

Daha çok yanacağız

Tarih: 20 Ağustos 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Özlem Güvemli
Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Prof. Dr. Uçkun Geray, Türkiye’nin yüzde 35’inin orman yangınları açısından birinci derecede riskli olduğuna dikkat çekerek küresel iklim krizinin de riski arttırdığına vurgu yaptı.

Türkiye’nin akciğerlerini küle çeviren yangınlarla ilgili sorularımızı yanıtlayan Prof. Geray, bölgesel risklerin altını çizdi. Türkiye’nin güney ve batı bölgelerinin sürekli orman yangını tehdidi ile karşı karşıya olduğunu anlatan Geray, “İğne yapraklı ormanlar yangına karşı daha hassastırlar. Örneğin kızılçam ormanları gibi. Kızılçam ormanları da en çok Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesi’nde yaygındır” dedi.

Yangınların yüzde 92’sinin insan kaynaklı olduğunu ifade eden Geray, bu nedenle yangınla mücadelenin odak noktasının insan olması gerektiğini söyledi.

Coğrafi Yapı
Geray, orman yangınlarını önleme sistemimizin 20 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve iyi çalıştığını anlatarak “Yangın söndürme sistemini amfibik uçak üzerine kurmak yanlış. Yer şekilleri açısından kırıklı bir coğrafi yapıya sahibiz. Amfibik uçak, yangını böyle bir yapıya yaklaşarak söndüremez. Helikopterler bu konuda daha başarılı. Yunanistan ve Fransa’nın çok sayıda amfibik uçağı var, ama bu ülkelerde de çok geniş alanlar yanıyor” diye konuştu. Prof. Geray, önümüzdeki yıllarda iklim krizine bağlı olarak yangın sayısının daha da artabileceğinin altını çizdi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.