Haberler

Fiyat farkı kararnamesi, sektörün beklentisini karşılamıyor

Tarih: 20 Ağustos 2008 Kaynak: Referans
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Kamu İhale Kurumu'nun (KİK) kamuya iş yapan müteahhitlere, inşaat girdi maliyetlerindeki artışa ilişkin fiyat farkı ödenebilmesine yönelik "Fiyat Farkı Kararnamesi"nin sektörün beklentilerini karşılamaktan çok uzak göründüğünü savundu. Eren, "Taslak sadece demiri değil, mutlaka bitümü de kapsamalıdır" dedi.

Eren, müteahhitlerin zor durumda olduğunu, kararnamenin çıkmasının çok geciktiğini ve çalışmaların uzadığını belirterek kararnamenin çıkarılmasının yıl sonuna kadar uzayacağı endişeleri bulunduğunu kaydetti. Eren Anadolu'nun her tarafından müteahhitlerin, birliği arayarak, "Sayın Başbakan talimat verdi ve bir an önce bu mağduriyetimiz önlenecekti" dediklerini ve "Biz hepimiz battıktan sonra mı bu kararname çıkacak" diye sorduklarını bildirdi. Eren, şöyle devam etti: "Şu anda durumu artık kaldıramayacak boyutta müteahhitlerimiz var. Mayıs ayından beri yüzde 100 zam yapılmış demir fiyatlarıyla iş yapmaya çalışan, hiç fiyat farkı almadan iş yapan müteahhitlerimiz var."

Ağustos bitmeden çıkmalı
KİK'in taslağı görüş istemek üzere kendilerine gönderdiğini belirten Eren, kuruma bu taslağın sektörün sorunlarına çözmede yetersiz kalacağı yönündeki görüşlerini yazılı olarak bildirdiklerini söyledi. Eren, "KİK'nin şu anda hazırlamakta olduğu taslak, sektör beklentilerini karşılamaktan kesinlikle çok uzak görünüyor" dedi.

Eren, taslakta fiyat farkının sadece demire indirgenmiş olmasından yakınarak, şunları söyledi: "Biz bu kararname taslağının kesinlikle beklentilerimizi karşılamayacağını ve büyük bir hayal kırıklığı yaratacağını beyan ediyoruz. Diğer inşaat girdilerini, hepsini kapsamasını istiyoruz. Mutlaka en azından bitümü kapsaması lazım. Demirle birlikte bitümü de bu sene kapsaması lazım. Hatta akaryakıtı da kapsaması lazım. Akaryakıta yılbaşından şimdiye kadar yapılmış yüzde 30 zam var. Bitümde yüzde 44 zam var. Bu şekilde müteahhit asfalt işi yapamaz. Tek başına demir yeterli değil."

Taslağa ilişkin üyelerinden görüş istediklerini belirten Eren, üyelerin bu taslağın yeterli gelmeyeceğini, zararlarını karşılamayacağını ve "Böyle kararname olur mu?" dediklerini anlattı. Erdal Eren, kararnamenin en kısa sürede çıkmasını istediklerini belirterek "Benim ümidim ağustos ayı bitmeden çıkmasıdır" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.