Haberler

Harabe haldeki Edirne Sarayı'nı ayağa kaldıracak ödenek geliyor

Tarih: 20 Ağustos 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Kadri Kılıç
92 yıl Osmanlı'ya başkentlik yapan Edirne'de, devrin en önemli binası olan saraydan geriye sadece bir kapı ve birkaç duvar kalmış. Topkapı Sarayı'ndan daha büyük bir alana kurulan sarayın restorasyonuna ilk etapta 5 milyon YTL ayrılması kararlaştırıldı.

Osmanlı döneminin önemli tarihî yapılarından biri olan Edirne Sarayı'nın restorasyonuna Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden mali destek geldi. Yapımına 2. Murat döneminde başlanan ve Fatih Sultan Mehmet zamanında tamamlanan tarihî sarayın kurtarılması için yürütülen çalışmalar sonuç vermeye başladı. Bu çerçevede TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından restorasyon, bakım ve onarım amacıyla özel ödenekten tahsis yapılması için başkanlık divanında görüşme yapıldı. Yok olmaya yüz tutmuş sarayın restorasyonu için ilk etapta 5 milyon YTL ödenek ayrılmasına karar verildiği bildirildi. Saray için ödeneğin ayrılması Edirne'de sevinçle karşılandı.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, tarihî Osmanlı Sarayı'nın onarılması için ayrılan kaynağın kent turizmi adına alınan çok önemli bir karar olduğunu söyledi. Sedefçi, "Osmanlı İmparatorluğu'na 92 yıl başkentlik yapmış Edirne'de tarihin en önemli eserleri arasında yer alan Osmanlı Sarayı'nın onarılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Divanı toplantısında 5 milyon YTL ödenek ayrılmasının mutluluğunu yaşamaktayız. Osmanlı Sarayı'nın restorasyonunun tamamlanması ve insanlığa yeniden kazandırılması ile birlikte Edirne turizmine ayrı bir canlılık geleceği kesindir." dedi.

Trakya Üniversitesi'nden Prof. Dr. Engin Beksaç, Edirne Sarayı'nın Osmanlı'nın imparatorluk kimliğini temsil eden en önemli yapılar topluluğundan bir tanesi olduğunu belirtti. Sarayın tarihî değerini anlatan Beksaç, şu bilgiyi verdi: "Edirne Sarayı içindeki yapıların hepsi tek örnektir. Bunların başında yer alan Cihannüma Kasrı'nın Osmanlı mimarisinde başka bir örneği daha yok. Fakat Edirne Sarayı biraz şanssız yapılar topluluğu. 19. yüzyılda yaşanan olaylarda ağır tahribatlar görmüştür. Esas orijinallerinin olduğu resimlerde bu yapıların ne kadar ihtişamlı olduğu görülmektedir. Edirne'nin kültür kimliğinin ortaya çıkartılması açısından bu sarayın ortaya çıkarılmasının önemi çok büyüktür. Bu olduğu takdirde Balkanlar'daki en büyük saray ortaya çıkmış olacaktır. Balkanlar'da Edirne Sarayı kadar büyük bir saray yoktur. Bu sarayın ortaya çıkartılmasında atalarımıza olan borcumuz, saygımız ve her şeyin önünde de kentin kimliğinin ortaya çıkmasıdır."

Edirne Tarih ve Kültür Başkanı Mustafa Hatipler de, Edirne'nin Osmanlı'ya 92 yıl başkentlik yaptığını hatırlatarak başkentlik yapmış bir şehrin saraysız düşünülemeyeceğini kaydetti. Hatipler, "Saraysız başkent olmaz. Topkapı Sarayı'ndan daha büyük bir alanda hizmet veren sarayın bugün sadece Babızade kapısı, hemen onun arkasında bulunan Cihannüma Kasrı'nın bazı duvarları ayakta. Edirne Sarayı geniş bir alan üzerinde kurulmuş. Sarayın devasa bir görüntüsü vardı. Burası sadece turizm potansiyeli olarak görülmemeli. Edirne Sarayı yenilenerek tarihe olan borcumuzun da ödenmesi konusunda önemlidir. Ödenekle beraber Edirne Sarayı'nın restoresi uzun bir süreçle yapılacaktır. Tüm Edirnelilerin bu konuda aktif rol alması gerekli. Hepimizin sarayda bir tuğlasının olması gerektiğine inanıyorum." dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.