Haberler

Yalıtımsız bina cep yakıyor

Tarih: 20 Ağustos 2008 Kaynak: Taraf
Binaların dış etkenlere karşı korunmasının yanı sıra, ısı farklarını dengelediği için depreme karşı dayanıklılığını artıran, binaların dış görünümü güzelleştiren ısı yalıtımı ve dış cephe mantolama sistemleri de Türkiye hala çok geride kalıyor. Isıtma ve soğutma giderlerinde yüzde 60’a varan tasarruf sağlayan ısı yalıtımsız binalar nedeniyle yılda 7 milyar dolar havaya savruluyor. XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Topçu, yılbaşından bu yana doğal gazda yüzde 35, elektrikte ise yüzde 40 oranında gerçekleşen zamların aile bütçelerini ve işletmeleri zora soktuğunu belirterek, Türkiye’deki yaklaşık 24 milyon konutun yüzde 90’ının yalıtımsız olduğunu kaydetti.

Avrupa’nın Gerisinde
Türkiye’de binaların metre kare başına enerji tüketiminin yaklaşık 300-350 kilovatsaat arasında olduğunu vurgulayan Topçu, Türkiye’den daha soğuk olan Almanya’ya bakıldığında bu oranın 30-60 kilovatsaate indiğini söyledi. Topçu, Almanya’nın 10 katı kadar enerji tüketen Türkiye’de bu miktarın binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği kapsamında 100-120 kilovatsaat olması gerektiğini ifade etti. Topçu, dış ortam koşullarına dayanımı sayesinde bina ömrü boyunca ısı yalıtım performansını sürdüren ve tasarrufa imkan sağlayan XPS Isı Yalıtımı Levhalarının pazar payında Türkiye’nin Avrupa’nın gerisinde kaldığına dikkat çekti. Türkiye’ye benzer iklim koşullarına sahip ve yalıtım bilincinin gelişimini yakın tarihte tamamlayan İspanya, İtalya, Portekiz ve Yunanistan’da, XPS ısı yalıtım ürünlerinin toplam ısı yalıtım pazarı içindeki payının yüzde 35’lere ulaştığını dile getiren Topçu, Türkiye’de ise XPS levhaların toplam ısı yalıtım pazarı içindeki payının ise yüzde 20 seviyesinde olduğunu ifade etti.

Yüzde 60 Tasarruf
Türkiye’nin toplam ithalatının beşte birini enerji faturasına ödediğini ve enerjinin yüzde 34’ünün konutlarda kullanıldığına dikkat çeken Topçu, bir binada harcanan enerjinin yaklaşık yüzde 80’inin ısınma amaçlı olarak tüketildiğini söyledi. Topçu, “Oysa ısı yalıtımı ile bina maliyetinin sadece yüzde 3 ile 5’i kadar harcama yaparak, doğal gaz ve elektrik faturalarında her yıl yüzde 60’a varan oranlarda tasarruf sağlamak mümkün. Üstelik sağlanan bu tasarrufla ısı yalıtımına yapılan yatırım birkaç yıl içinde kendisini amorti edilebilir” dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.