Haberler

İşte vurgun bu belgeyle başladı

Tarih: 20 Ağustos 2008 Kaynak: Vatan Yazan: Öge Demirkan
Vatan’ın ele geçirdiği belgeye göre Şaban Dişli’nin ortağı Mehmet Karasu, henüz işin başında Silivri Belediye Başkan Yardımcısı Metin Karakaş’tan ‘imar değişim talebiniz uygundur’ diye onay yazısı aldı. Büyükşehir İmar Komisyonu Başkanvekili de olan Metin Karakaş’tan belgeyi aldıktan iki ay sonra, arsaya talip olan TESCO’nun kapısını çalan Karasu bu sayede 8.6 milyon dolarlık ’satış sözleşmesi’ yaptı.

Vatan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli’nin adının karıştığı Silivri’deki ”arsa vurgunu“yla ilgili çok önemli bir gizli belgeye daha ulaştı. Bu belge, Dişli’nin ’eski ortağı’ Mehmet Karasu’nun, arsayı hipermarketlere pazarlarken Silivri Belediye Başkan Yardımcısı ve Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanvekili Metin Karakaş’a başvurup ’imar taleplerini yerine getirme’ sözü aldığını ortaya koyuyor. Karasu’nun, Silivri Belediyesi antetli ve Karataş imzalı bu belgeyi aldıktan iki ay sonra TESCO Kipa ile 8.6 milyon dolarlık satış sözleşmesi yapması ise belgenin bir ’taahhüt’ işlemi olduğunu gösteriyor.

Skandala yeni bir boyut kazandıran ve belediye ayağını gün ışığına çıkaran ve yukarıda fotokopisini göreceğiniz belgede aynen şöyle yazıyor. ”İlçemiz sınırları içinde 79 ada 6-7-8 nolu parselleriniz üzerindeki talebiniz, teknik elemanlarımızca uygun görülerek ticari tarama işlemleri belediyemizce başlatılmıştır. Bilgilerinize sunulur.”

Şimdi gelelim, belgenin analizine: Belgenin tarihi çok önemli
Belgenin 17 Temmuz 2006 tarihini taşıması dikkat çekici. Çünkü bu tarihte Dişli’nin ortağı Mehmet Karasu henüz iki parseli üzerine geçirmiş, üçüncüyü ise Hazine’den almaya çalışıyor. Ama, Silivri Belediyesi’ne başvurup ’konut alanı’nın ’ticari alana’ çevrilmesini muhtemelen Temmuz 2006’da talep ediyor. (Bu tarih resmi makamlarca açıklanmıyor)

Bu başvurunun resmi kanallardan yapıldığı da kuşkulu. Çünkü cevap yazısının üzerinde Karasu’nun sözü edilen başvuru dilekçesinin sayı ve tarihi yer almıyor.

Belge TESCO’ya mı gitti?
Belediye başkan yardımcısı Metin Karakaş’ın imzaladığı ve ’isteklerin uygun görüldüğüne’ ilişkin yazının, Dişli’nin ortağı Mehmet Karasu tarafından muhtemel müşteri TESCO’yu ikna etmek için kullanıldığı sanılıyor. Zira, Karasu TESCO ile 19 Eylül 2006’da ’Satış vaadi sözleşmesi’ imzalıyor. Yani belediye belgesi alındıktan iki ay sonra. Arsanın satışı ise 18 Ocak 2008’de gerçekleştiriliyor. Ve bu tarihe kadar tüm imar değişiklikleri hem Silivri hem de Büyükşehir Belediyesi’nden tek tek geçiyor.

O tarihte konut alanı
Bu gelişmelerin yaşandığı tarihte söz konusu parsellerin ’meri imar uygulama planları’na bakmak gerekiyor. Bunu da yine resmi bir yazıdan öğreniyoruz. Aynı arsaların ’kamulaştırma bedeli artırımı’ davasına, Silivri Belediye Başkanı Hüseyin Turan imzasıyla şu yazı gönderiliyor:

“Silivri 79 ada 7 nolu parsel, 1/1000 ölçekli Ugyualama İmar Planı’nda konut alanında kalmakta olup, TAKS: 0.25, KAKS: 0.75 imar durumu mevcuttur.”

Yani, Dişli’nin ortağı Mehmet Karasu’nun Silivri Belediyesi’nden arsayı ’ticari alana’ çevirme sözü aldığı sırada yasal durum bu... Başkan mahkemeye resmi yazıyla bunu böyle bildiriyor ama Yardımcısı Metin Karakaş ’arsanızı ticari alana çeviririz’ diye belge imzalıyor.

Karakaş üstelik iki şapkalı, hem Büyükşehir İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanvekili sıfatıyla, hem de Silivri Belediye Başkan Yardımcısı şapkasıyla bu ’imar değişimine’ olur veriyor.

İlk başvuru tarihi gizlendi
* Gelişmelerle ilgili çok ilginç bir nokta, Mehmet Karasu’nun arsalarla ilgili hangi tarihte ’imar tadilat başvurusu’ yaptığının ısrarla açıklanmaması. Bu tarihi, peşpeşe açıklama yapan Silivri Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve gazetelere tam sayfa ilan veren Karasu özellikle belirtmedi. Yandaki belgeye bakılınca, yapılan ilk başvurunun gayri resmi olduğu yolundaki kuşkular artıyor.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.