Haberler

Buzullar ‘serinletilecek’

Tarih: 21 Ağustos 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Alman coğrafya profesörü Hans Joachim Fuchs, küresel ısınmanın yarattığı en önemli olumsuzluklardan biri olan buzulların erimesini engelleyebilecek, engelleyemese de erime sürecini yavaşlatacak bir sistem geliştirdi. Mainz Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Fuchs, geliştirdiği “rüzgâr yakalama” sistemi sayesinde dağlık bölgelerdeki soğuk hava akımını “buzulların üzerinde estiriyor”. Başka deyişle buzulu “serin tutarak” erimenin önüne geçmeyi hedefliyor.

Gelişmiş teknolojiyle donatılmış rüzgâr panellerine soğuk hava akımı aktarıp buzullara doğru yönlendiren Prof. Fuchs ve 27 öğrencisi İsviçre’deki “Rhona” buzulunda ilk denemelerine başladı.

Yılda yedi metrelik erime gözlenen buzuldaki erimeyi durduramasalar bile yavaşlatacağından emin olduğunu belirten Prof. Fuchs, “Bu yeni bir fikir. Şimdiye kadar buzulların aşırı sıcak nedeniyle erimesine çare olarak tek yapılan şey belirli bölgeleri güneş ışınını geri teptirecek şekilde kaplamaktı” dedi. Ve, Avrupa’daki buzulların boyutunu düşünerek geliştirdiği sistemin başarılı olursa daha da geliştirilebileceğini söyledi.

Çılgın Bir Fikir
Alman ekibinin çalışmasına sıcak bakanlar olduğu kadar eleştiren de var. İsviçre’deki Zürih Teknik Enstitüsü’nde çalışan buzul uzmanlarından Martin Funk, “Buzulları serin tutarak korumak çılgın bir fikir” diyerek kaplama yönteminin daha geçerli olduğunu savunarak Alman ekibin çalışmasını eleştirdi.

Uzmanlar, önlem alınamazsa 2100 yılına kadar Avrupa’nın buzullarının tamamen yok olacağını tahmin ediyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.