Haberler

10 bin hektar ormanımız kül oldu

Tarih: 21 Ağustos 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2008 yılında 10 bin hektar Orman yandığını açıkladı.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bu yıl şu ana kadar yanan ormanlık alanların 10 bin hektarı geçtiğini belirterek, bunun 4 bin hektarının Manavgat Serik bölgesinde olduğunu söyledi.

Eroğlu, Konya'da yaptığı açıklamada bu yıl ülkeyi derinden üzen önemliyangınlar olduğunu ifade etti. Ölçümlerin genelde yıl sonunda yapıldığını ve yanan, zarar gören alanların belirlendiğini belirten Eroğlu, "yanan ve zarar gören alanlarvar ama 2008 yılı içinde yanan orman alanları 10 bin hektarı geçti. Bunun 4 bin hektarı Manavgat Serik bölgesinde. Çanakkale, İzmir ve Mersin'de de büyük yangınlar oldu. Bu yangınları büyük mücadele sonucunda kısa sürede söndürdük" dedi. Orman yangınları ile mücadele ülke olarak çok başarılı olunduğunu vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:"2007 yılı sonuna kadar 33 bin 300 hektar alan yandı ama Akdeniz ülkelerinde bizimkinin 5-10 katı arasında yangın oldu. Yunanistan, İspanya, İtalya'da 270-300 bin hektar ormanlık alanlar yandı. Yanan orman ve yapılan mücadele açısından bu ülkelere göre çok başarılıyız, daha da başarılı olmalıyız. Bunun için kasım ya da Aralık ayındaA ntalya'da orman yangınlarıyla ilgili büyük bir program, toplantı düzenleyeceğiz. Uzmanları, özellikle üniversitedeki yangınla ilgili bilim adamlarını, araç ve ekipman üreten firmaları, vatandaşları, sivil toplum kuruluşlarını toplayıp yaptıklarımız ve yapacaklarımızı ele alacağız. Orman yangınlarıyla mücadelede vatandaşların eğitimi büyükönem taşıyor. Toplantıda bu konuda neler yapılabileceğini tartışacağız.Yangın söndürmede kullanılan kara ve hava araçlarının alınması gibi hususları masaya yatıracağız."

Hava filosunu kurma çalışmaları
Bakan Eroğlu, gelecek yıllarda mücadelede daha başarılı olunması için bugünden planlama yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:"İdari helikopterlerimiz var; yangın çıktığı zaman havadan kontrol altına alınması gereken yerleri belirliyor. Bunun dışında kiraladığımızyangın söndürme uçakları ve helikopterleri var. Özellikle yurt dışından yangın söndürme helikopterleri kiralıyoruz. Geçen yıl özellikle Avrupa'da çok yangın oldu. Yangın söndürme uçağına ve helikopterine talep çok olunca kiralamakta büyük sıkıntı yaşandı. Bu yüzden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Yangın Söndürme Hava Filosu'nu kurmakonusunda çalışmalara başladık. Tabii, bunu kurmak hemen olmuyor. Talepedilen uçakları bulmak kolay değil, imalatları zaman alıyor. Bu uçaklarıimal eden fabrika sayısı az. Birden bire filoyu kurmak kolay değil, amakuracağız."

"Yanan alanlar işgal ettirilmiyor"
Eroğlu, yanan alanlarda etüt ve planlama çalışması yapıldığını,ölçümlemeden sonra 1 yıl içinde mutlaka bölgenin ağaçlandırıldığınısöyledi. Antalya'da yanan alanların planlamalarının sürdüğünü ifade eden Eroğlu,"hangi ağaçların dikilmesi gerektiği yolunda planlama yapılıyor. Ağaçtürleri çok önemli. Bölgeye ne kadar, hangi türde ağaç gerektiğiyolundaki çalışmalar sürüyor" dedi.Özellikle yerleşim alanlarına yakın yerleri yangına dayanıklı ağaçlarladonatacaklarını vurgulayan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "yanan orman alanlarını kesinlikle işgal ettirmiyoruz, başka maksatla kullandırmıyoruz, mutlaka yeniden ağaçlandırılmak suretiyle ormana kazandırılıyor. Bu konuda kimsenin şüphesi olmasın. Sadece yanan alanlardeğil ülke genelinde birçok alanda ağaçlandırma çalışmaları sürüyor"diye konuştu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.