Haberler

Kuraklık harita değiştirdi

Tarih: 21 Ağustos 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Küresel Isınma, kuraklık ve bilinçsiz sulama yüzünden Tuz gölü'nün 90 yılda yüzde 85 küçülmesi coğrafi bilgileri alt üst etti. Beyşehir gölü Tuz gölünün yerine Türkiye'nin ikinci büyük gölü oldu.

Küresel ısınma, kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama yüzünden Tuz Gölü'nün 90 yılda yüzde 85küçülmesi nedeniyle Beyşehir Gölü, Türkiye'nin ikinci büyük gölü oldu.

Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Semih Ekercin, doktora tezi çalışmaları kapsamında Tuz Gölü ve Beyşehir Gölü'nün kıyı çizgilerinde yaşanan değişimleri incelediğini söyledi.

Bu çalışma kapsamında NASA'dan bile destek aldığını vurgulayan Ekercin,son yüzyıla ait ABD, Japonya ve Fransa uydu görüntüleri ile askeri haritaları inceleyerek göllerdeki küçülmeyi tespit ettiğini bildirdi.Yaptığı araştırma sonucunda Türkiye'nin ikinci büyük gölü olarak bilinen Tuz Gölü'nün 1915 yılında haritalara göre 216 bin 400 hektar olduğunu ifade eden Ekercin, şunları kaydetti:"Tuz Gölü o yıldan bu yana ciddi anlamda küçüldü. Tuz Gölü'nün su yüzeyalanının 1987 yılında 92 bin 600 hektara gerilediğini tespit ettim. 2005yılında da gölün suyla kapladığı alanın 32 bin 600 hektara gerilediğiuydu fotoğraflarıyla açıkça görülebiliyor. Kuraklık, bilinçsiz tarımsalsulama, göle ulaşan kaynakların kuruması gibi etkenler adeta gölünsonunu getirdi. Gölün suyla kapladığı alanın kış aylarında arttığısöyleniyor. Böyle bir durum yok. Kış aylarında kıyı kesimleri bataklıkhalini alıyor. Suyla kaplanan alan artık değişmez oldu. Kışın kıyıda suyerine çamur görüyorsunuz."

Coğrafya bilgileri sil baştan
Tuz Gölü'nde suyla kaplı alanının 30 bin hektara kadar gerilediğini vurgulayan Ekercin, şöyle devam etti:"Türkiye'nin üçüncü büyük gölü olarak bilinen Beyşehir Gölü'nün kapladığı alan ise 65 bin hektardan 50 bin hektara geriledi. Buna göresuyla kapladıkları alanlar olarak ele alındığında Beyşehir Gölü 50 bin hektarlık alanıyla Tuz Gölü'nden oldukça büyük. Özellikle 2000 yılından sonraki uydu görüntüleri incelendiğinde göllerin büyüklük sıralamasının değiştiği görülüyor. Artık Türkiye'nin ikinci büyük gölü Beyşehir Gölüoldu."Türkiye'nin önemli gölleri arasında yer alan Akşehir Gölü'nün dekuruduğunu anımsatan Ekercin, "Kuraklık, coğrafya bilgilerinideğiştiriyor. Bazı bilimciler göllerin yataklarının durduğunu bu yüzdensuyla kapladığı alan olarak sıralama yapılmasının yanlış olduğunusöyleyebilir. Bu durumda 1 milyon yıl önce var olan Konya Gölü'nün dehalen durduğunu söyleyebiliriz" dedi.Göllerin, sırayla hızla kuruduğunu belirten Ekercin, "Artık ciddiönlemlerin alınması gerekiyor. Böyle giderse bırakın ikinci, üçüncülüğü Tuz Gölü 2015 yılına kadar varlığını sürdüremeyecek" diye konuştu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.