Haberler

TSMD'nin Uludağ Milli Parkı Yarışması ile İlgili Raporu

Tarih: 21 Ağustos 2008


Kaynak: Uludağ Üniversitesi

Türk Serbest Mimarlar Derneği (TSMD), Uludağ Milli Parkı I. ve II. Gelişim Bölgeleri Peyzaj Planlama, Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Fikir Yarışması ile ilgili bir inceleme raporu yayınladı. Yarışmaların kurumsal bir nitelik kazanmasını hedefleyen TSMD, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan yarışma şartnamesinin tekrar gözden geçirilmesini ve düzeltmelerin yapılmasını istiyor. TSMD Yarışma İzleme Kurulu'nun raporunu ve bakanlığa gönderdiği belgeyi aynen aktarıyoruz:

"18.08.2008
2008-168

Çevre ve Orman Bakanlığı'na

Bakanlığınızca açılan "Uludağ Milli Parkı I. ve II Gelişim Bölgeleri Peyzaj Planlama, Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Fikir Yarışması"nın ülkemizin tasarım ve planlama deneyimlerinde yeni ve çağdaş yorumlara ulaşılması çabasının edinilmesinde önemli katkılar sağlayacağı inancındayız.

Bu nedenle de Bakanlığınıza Türk Serbest Mimarlar Derneği olarak teşekkür etmek istediğimizi iletiyoruz.

Ancak yarışma şartnamesinin, kabul ve içeriği açısından tekrar gözden geçirilerek, ekteki raporla belirttiğimiz konularda gerekli düzeltmelerin yapılmasını zorunluluk olarak gördüğümüzü duyurmak istiyoruz.

Gereği için bilgilerinize sunarız. Saygılarımızla.

İlhan Kural, Yönetim Kurulu Başkanı

TSMD Yarışma İzleme Kurulu'nun "Uludağ Milli Parkı I. ve II. Gelişim Bölgeleri Peyzaj Planlama, Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Fikir Yarışması Şartnamesi" ile İlgili İnceleme Raporu
1. “Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği” incelendiğinde adı geçen yarışmanın türünün “Ortakçıl Yarışma“ olması gerektiği, adının ise “Uludağ Milli Parkı I. ve II Gelişim Bölgeleri Ortakçıl Yarışması” olarak düzeltilmesi gerektiği kanısındayız.

Zira, yönetmeliğin 7. maddesi gereğince birden fazla mesleki disiplinin birbirine yakın ağırlıktaki katkısı ile çözüme ulaştırılabilecek konu, fikir değil ortakçıl yarışmalar alanında tanımlanmıştır.

2. 1/25.000 ile 1/5 veya 1/10 (kent mobilyası) ölçeklerini kapsayacak bir yarışma düzenlenmemelidir, çünkü yarışmanın değerlendirme ölçütleri, bu kadar büyük ölçek farkını içeriyorsa teorik olarak farklı disiplinlerdeki jüri üyelerinin uzlaşma ortamını ortadan kaldırır.

3. Yarışma takvimine göre sorulara verilen cevapların, yarışmacılara ulaştırılacağı tarih (ilandan sonra 47 gün) dikkate alındığında ve yönetmelik gereği olarak bu sürenin de tüm yarışma süresinin 1/3'ünden az olmaması zorunluluğu düşünüldüğünde, teslim tarihinin 7 Kasım değil 25 Aralık 2008 olarak değiştirilmesi gerekecektir.

4. Yer görme belgesinin, ilgili yönetmeliğin 13.3 maddesi gereği olarak kimlik zarfı içinde değil, ayrı bir zarf içinde yer alması gereklidir. Yer görme karşılığı (yarışmaya katılabilecek proje sunan her yarışmacıya) bedel ödenmesi zorunludur.

5. Jüri, yarışma takvimini şartnamenin 1.7.8 maddesinde belirlemiştir. Ancak soruların sorulmasını takiben yarışmacılara yanıtların gönderilmesi için ayrılan sürenin 12 gün değil 3 gün olarak belirlenmesi zorunludur (yönetmelik 28. madde)."

TSMD Yarışma İzleme Kurulu
Neşe İtez
Mürşit Günday
Mete Öz
Eren Başak
Yurdanur Sepkin

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.