Haberler

Bireysel oteller zincirlere dayanamıyor

Tarih: 22 Ağustos 2008 Kaynak: Referans Yazan: Sevgi Sayar Başaran
Turizm sektöründe 2008 yılında 33 tesis el değiştirdi. Zincir otellerin büyümede gaza basması ile ivme kazanan el değiştirmelerin 25'i yönetim, 8'i ise mülkiyet şeklinde oldu. El değiştirmelerin 13'ü ise haziran ve temmuz aylarında yaşandı. Değişim trendinde öne çıkan isimler ise Türkiye'de ağırlıklı olarak TUI'nin otellerini işleten Joy Grubu ve Rus kökenli Intourist firmaları.

Ekin Grubu Araştırma Birimi'nin yaptığı bir araştırmanın sektördeki kabuk değişiminin bir göstergesi olduğunu belirten uzmanlara göre el değiştirmeler önümüzdeki yıllarda daha da hızlanacak.

Joy markası ile dünyada ilk 100 otel zinciri arasında yeraldıklarını belirten Joy Group Yönetim Kurulu Başkanı Akın Yılmaz, "Bundan sonraki hedefimiz ilk 50'ye girmek. Bu yıl 5 yeni tesisin işletmesini devraldık. Önümüzdeki yıl içinde 4 otel daha ilave edeceğiz" açıklamasını yaptı.

Akdeniz Otelciler Birliği eski Başkanı ve Şampiyon Tatil Köyü sahibi Osman Ayık ise sektörde artan maliyetler nedeniyle ayakta kalmakta zorlanan münferit işletmelerin devir yoluna gittiğini, büyüme atağındaki zincirlerin de bu fırsatı değerlendirdiğini söyledi.

Doğru bir strateji
Güneyde devraldığı yeni işletmelerle 17 otele ulaşan Joy Grubu Başkanı Akın Yılmaz, bu yıl 5 yeni otelin işletmesini aldıklarını önümüzdeki yıl ise 4 oteli daha çatıları altına sokacaklarını açıkladı.

TUI ile otellerin işletmesinden kaynaklanan bir işbirliği olduğunu belirten Yılmaz, "Bunun yanında TUI ile birleşme ve satın alma konusunda da görüşmelerimiz sürüyor" dedi.

Turizm sektöründeki el değiştirmelerin önümüzdeki dönemlerde daha da hızlanacağını belirten Akdeniz Otelciler Birliği eski Başkanı Osman Ayık, ise "Sektörde işletme maliyetleri çok yükseldi. Bu nedenle özellikle münferit işletmelerin ayakta kalması gittikçe daha da zorlaşacak. Bunun da sektör açısından iki neticesi olur. Ya işletmeler doğrudan mal sahibini değiştirir. Ya da işletmeye kiraya vererek bu alandan çekilir. İleride bu süreçleri daha hızlı yaşayabiliriz" diye konuştu. Ayık, köklü zincirlerin yeni otel işletmeleri alarak büyümelerinin doğru bir büyüme kararı olduğunu belirtti.

Türkiye pazarına Justiniano Grubu'nun 5 tesisinin işletmesini devralarak giren Rus kökenli Intourist firması da büyüme planları yapan zincirler arasında yeralıyor. Grup 3 yıl içinde 10 bin yatağa ulaşmayı planlıyor. Bunun için de el değiştirmelerde en çok ismi geçen ikinci firma.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.