Haberler

Orijinal Türk tasarımı için yeni bir ödül

Tarih: 25 Ağustos 2008 Kaynak: Hürriyet

Başvuruların 1 Eylül’e kadar devam ettiği Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri, Türkiye’de endüstriyel tasarımın değerini yükseltecek yeni bir yarışma. Türkiye’nin tasarım kimliğinin oluşturulmasına katkı sağlaması için organize ediliyor. Ambalaj, aydınlatma, elektronik, mobilya gibi 12 sektörden tasarımcı ve üreticiler yarışmaya katılabilecek.

Design Turkey, geniş kapsamlı bir endüstriyel tasarım projesi. Tasarım kültürünü yaygınlaştırmak, iyi tasarımı ve tasarımcıyı teşvik etmek için verilecek bu ödülü Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK), Turquality programı dahilinde düzenliyor. 12 sektörden profesyonel tasarımcılar ve üretici firmalar, piyasaya sunulmuş ürünleriyle başvurabilecek.

Ödül programının tüketiciye iyi tasarımdan ne bekleyebileceğini anlatmak, Türk tasarım kimliğini dünyaya duyurmak, toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesinepek çok uzun vadeli hedefi var. Ödülün ileride geleneksel hale gelmesi hedefleniyor.

Altı Ayrı Jüri Var
Başvurular, internet üzerinden www.designturkey.org.tr adresinden kabul edilecek. Katılacak ürünlerin en fazla üç yıl önce üretilmiş ve piyasaya sürülmüş olmaları gerekiyor. Tasarım, üretim veya marka sahipliğinin de TC kökenli olması gerek. Ön eleme de internet üzerinden gerçekleştirilecek. Bu aşamada sadece kapsama uygunluğa bakacak. Ardından sergiye davet edilen ürünler sektörel açıdan değerlendirilecek. Ödüllendirme ve tanıtım ise son aşamayı oluşturacak. Altı ayrı jüri, ikişer ikişer 12 sektörü değerlendirecek. Mobilya ve aydınlatma gibi birbirine yakın olan sektörler eşleşecek.

TİM Başkanı Oğuz Satıcı "Design Turkey tasarım kültürünün daha yaygın şekilde kullanılmasını sağlamak için ortaya çıkarttığımız bir kavram" diyor. "15 yıl önce başladığımız tasarım odaklı çalışmalar son yıllarda tasarımcı ve sanayici ilişkisini gittikçe güçlendirdi. Özellikle küçük ve orta ölçekli firmaların projeye ilgi göstermelerini istiyoruz. Bu çalışma yaklaşık 1,5 yıldır sürüyor."

Ödüllü Ürünler Sergilenecek
Bu yıl 20. kuruluş yıldönümünü kutlayan Endüstriyel Tasarım Meslek Kuruluşu İstanbul Şube Başkanı Sertaç Ersay ise şöyle diyor: "Yarışmaya başvuran ürünler, getirdiği yenilik ve sunduğu farklılık, kullanıcının ihtiyacına cevap verebilme özelliği, işlevselliği ve taşıdığı estetik değer gibi ölçütler açısından değerlendirilecek."

Üstün tasarım ödülü alan en iyi 5 tasarıma Turquality Tasarım Ödülü verilecek. Ödül alan ürünler İstanbul’da 12 gün sergilenecek ve ardından Ankara’ya gidecek. Yarışmada dereceye giren tasarımcılar Design Turkey logosunu ürünlerinde taşıyabilecek. Turquality Çalışma Grubu Başkanı ve DTM İhracat Genel Müdür Yardımcısı Ziya Altunyaldız "Design Turkey logosu bir ürünün üzerinde yer aldığında onun ödüllü bir tasarım olduğunu anlatacak. Böylece, ürünün pazardaki stratejik konumu güçlendirilmiş olacak" diyor.

Çevre için Tasarım Teması
Design Turkey Ödülleri’nde gelecekte endüstriye yön verecek yaratıcı fikirleri desteklemek amacıyla, "Kavramsal Tasarım Ödülleri" kategorisi de yer alıyor. Bu ödüller, her yıl belirlenen bir tema çerçevesinde, üretim için programa alınmamış tasarım projeleri değerlendirilerek verilecek. Bu yılki tema "Eko-Tasarım: Sürdürülebilir çevre için tasarım". Kavramsal tasarım ödüllerinin değerlendirmesinde de, Ürün Tasarımı Ödülleri’nde olduğu gibi, başvuru, ön eleme, ödüllendirme ve tanıtımdan oluşan dört aşamalı bir süreç izlenecek.

Logo Ödüllü Tasarımcıdan
"Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri"nin isim, logo ve kurumsal kimliği, dünyanın en prestijli tasarım yarışması Red Dot Design Awards’ta iletişim tasarımı kategorisinde Best of Best ödülü alan Orhan Irmak tasarım ekibi tarafından gerçekleştirildi.

Hangi Sektörlere Ödül Veriliyor
Ambalaj, aydınlatma, elektronik ürünler, ev cihazları, ev ve ofis gereçleri ve aksesuvarları, mobilya, spor, hobi, oyun ve kişisel ürünler, ulaşım ve taşıma araçları, yapı gereçleri, yatırım ürünleri, tıbbi cihazlar ve gereçler.

Proje Takvimi
Başvuru kabul 30 Mayıs- 1 Eylül 2008

Internet üzerinden ön eleme 18 Ağustos-12 Eylül 2008

Ön elemeyi geçen başvuruların duyurulması 17 Eylül 2008

Serginin açılması ve jüri değerlendirmesi 19-20 Ekim 2008

Ödül töreni 21 Ekim 2008

Sergi 21 Ekim-2 Kasım 2008

Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.