Haberler

Bunun adı önce yap-bitir, sonra ah-vah et yöntemi

Tarih: 25 Ağustos 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Deniz Zeyrek
Karadeniz’de devlet bile isyan etti: Artvin Valisi Ankara’yı uyardı: Santral inşaatları Karadeniz’de doğayı tahrip etmeye başladı.

Yenilenebilir enerjiye dört kolla sarılan Türkiye, mevzuat sorunları nedeniyle bir kez daha “Enerji mi, çevre mi” tartışmasıyla karşı karşıya kaldı. Artvin’de hirdoelektrik santralları doğaya zarar vermeye başlayınca Artvin Valiliği harekete geçti. Hükümet enerji atağına kalkınca dağlık Artvin’de 106 hidroelektrik santralı (HES) birden kurulması gündeme geldi. Bunlardan 18 için lisans verildi. 14’ünde çalışmalara başlandı bile.

106 projeden ilk 14’ünde doğanın tahrip olduğu yolunda şikayetler gelmeye başlayınca komisyon kurarak konuyu araştıran Vali Cengiz Aydoğdu, raporu Ankara’ya Başbakanlık, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) gönderdi.

Peki raporda ne deniliyordu? Valilik raporunda HES atağına kalkılan bölgede İnşaat Denetim Kontrol Yönetmeliği’nin hâlâ hazır olmadığı belirtildi. “Bu nedenle HES inşaatları denetimsiz başladı. Bu süreçte şirketlerin doğaya ve floraya zarar verdikleri gözlendi” denildi. Üstelik başlayan inşaatlarla ilgili olarak bizzat bu projelerin lisansını veren ve işletme aşamasında yetkili olan DSİ de şikâyetçi! DSİ, Valiliğe inşaatlardaki çok sayıda ihlal hakkında ihbarında bulunmuş.

Yani lisans almış bir projenin inşaatının denetimi konusunda yasal bir boşluk var. Yönetmelik çıkmadığı için lisansı alan şirket, makina parkını kurarak, elini kolunu sallayarak işe koyulabiliyor. İnşaat sırasında bu şirketlerin atacakları adımları kimin denetleyeceği konusu yönetmelik eksikliği nedeniyle havada kalmış.

Mantar gibi arttılar
DSİ’nin özel şirketlere su kullanım anlaşması imzalamaya başladığı tarihten beri, Karadeniz’de Trabzon, Rize ve Artvin’de tam 426 proje başvurusu yapıldı. Sadece Rize İkizdere’de Rüzgarlı Vadi’ye ve Artvin’deki doğa harikası Macahel’e yapılan HES başvurusu sayısı dokuzu buldu.

Artvin’de halen 18, Giresun’da 20, Rize’de 19 ve Trabzon’da 26 adet lisanslı HES üretim projesi var. Bölge halkı, sözkonusu projelerden ancak lisanslandırma süreci tamamlanıp, inşaat aşamasına geçildiğinde haberdar olmaktan şikâyetçi. İş makinalarının açtığı inşaat yolları, çıkan harfiyatlar, dere yataklarına yapılan müdahaleler karşısında şaşkına dönen bölge halkı, yetkililere şikâyet ve itiraz yağdırıyor. Bölgede ‘Derelerin Kardeşliği Platformu kurulmuş durumda. Çamlıhemşin’deki HES konusunda durdurma kararı çıkmasını sağlayan platform, Rize’nin Çayeli’nde Vadime Dokunma mitingi düzenledi. Bölgede akarsuların ismiyle çok sayıda koruma derneği kuruldu.

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Başbakan Erdoğan dün Karadeniz’de hidroelektrik santrallara yönelik itirazlara dair tavrının tonununu düşürdü. Başbakan Rize’de konuşurken “Hidroelektrik santraller noktasında İkizdere’den bazı sesler geliyor. Kızmasınlar, hatalar olabilir. İleride daha iyi göreceksiniz. Halkımızın karanlıkta kalmasını istemiyoruz, aydınlıkta olmasını istiyoruz” dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.