Haberler

Çocukken yüzdüğün derelere sahip çık

Tarih: 26 Ağustos 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Muhammed Kaçar
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize ziyareti sırasında bölgede yapılmak istenen hidroelektrik santrallarına (HES) karşı çıkan çevrecilere yönelik açıklamalarına Rizeli çevre derneklerinden tepki geldi.

Çevreciler, "Çevrecilerin daniskasıyım" diyen Erdoğan’a şu çağrıları yaptılar:

Okumuş çocuklarız gel bizim sözcümüz ol
Remzi Kazmaz (Avukat-Derelerin Kardeşliği Platformu dönem sözcüsü): Sayın Başbakan bizleri, ’40- 50 kişilik işsiz güçsüz insanların toplulukları’ olarak ilan etmekte ve ’bir şey bilmeden halkı kandırmaya çalıştığımızı’ söyleyerek kamuoyunda bizleri küçük düşürmeye çalışmaktadır. 40- 50 kişidir diye küçümsedikleri topluluklardan bile bu kadar korkulması aslında ne kadar büyük bir suç işlediklerinin ve yanlış yolda olduklarının bilinci içinde olduklarını göstermektedir. Ayrıca, hiçbiri işsiz güçsüz değildir. Sayın Başbakan ülkeyi işsizler cenneti haline getirdiği için her mücadele edeni işsiz güçsüz olarak görmektedir. Her şeyden önce bilinmelidir ki, biz enerjiye karşı değiliz. Başbakan’dan belki de çocukluğunda yüzmüş olduğu bu derelere sahip çıkmasını istiyoruz. Biz Sayın Başbakandan ’çevrecinin daniskası’ olmasını değil, sade, sıradan bir çevreci olmasını istiyoruz, Karadeniz’in derelerine bakarken yalnızca parayı görenlerin değil, derelere bakarken kendi hayatlarını, geçmişlerini ve geleceklerini gören, bu sorumlulukla mücadele eden ve hemen hepsi okumuş çocuklar olan ’Derelerin Kardeşliği Platformu’nda yer almasını ve bizlerle birlikte derelere sahip çıkma mücadelesi vermesini isteriz. Madem ki hepimizden fazla çevreci, gelsin Derelerin Kardeşliği Platformu’nun dönem sözcüsü olsun.

Gelecek HES’te değil vadinin turizm aksında
Kadem Ekşi (İkizdere Derneği Başkanı): Biz bu vadiden 3 tane enerji şirketinin kazanmasını değil, tüm yöre halkının kazanacağı bir çözümü istiyoruz. Bu akıl tutulmasının, bir ortak akılla, gerçekten zamanını, aklını ve parasını bölgesine yatırmak isteyen işadamlarımızın önünü açacak şekilde, çok daha sağduyu ile çözüleceğine inanıyorum. Biz İkizdere’nin tüm STK’ları ile millet iradesini ortaya koyduk. Biz İkizdere Vadisi’nin gelişimini HES projelerinde değil, turizm aksında aradığını ifade ettik. Bölge insanının kazanmasını istiyoruz. Bizim başka derdimiz yok. Olayın bu şekilde değerlendirilmesi lazım. Bu bölgenin zenginliğinin bu bölgenin insanına aktarılmasını mutlaka sağlayacağız. İkizdere Vadisi’ne yapılacak 16 adet HES inşaatının Türkiye enerji sektörüne katkısı binde 4 seviyelerindedir. Bu kadar enerji için İkizdere vadisinin yok edilmemesi gerekiyor. Enerjinin alternatifleri var ama, ikinci bir İkizdere Vadisi yok. Biz bu çığlığın bütün Türkiye’de duyulmasını, bu çevre ve doğa tahribatının bir an önce durdurulması istiyoruz. Bu konudaki çabamıza hükümet tarafından taktir sunulması gerekir. Bu tamamen bir katliamdır. Biz bu gerçeklerin artık yetkililerimizce dikkate alınacağını görüyor ve arzuluyoruz. Burada bir karşıtlık veya zıtlık değil bir bütünlük halinin esas alınması lazım. Biz ülkemizin bir adım daha öne gitmesi için mücadele eden insanlarız. Farklı bir şekilde değerlendirilmemiz bizi üzmüştür.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.