Haberler

Troya sanılandan çok daha büyük

Tarih: 26 Ağustos 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Celal Özcan
Troya Kazı Ekibi Başkanı Ernst Pernicka, Troya’da kentin sanılandan çok daha büyük olduğunu ispat edecek çok yeni kalıntılar bulduklarını açıkladı.

Alman "Süddeutsche Zeitung" gazetesine konuşan Troya Kazı Ekibi Başkanı Ernst Pernicka, Troya’nın kazmakla bitmez bir zenginliğe sahip olduğunu vurguladı. Burada bir an evvel bir müzenin kurulması gerektiğini belirten kazı ekibi başkanı Pernicka şöyle dedi: "Çok yeni kalıntılar bulduk. Özellikle bu yaz bulduğumuz kalıntılar kentin tahmin edilenden çok daha büyük olduğunu gösteriyor. Yeni bulgular kentin sadece 8 ile 10 metre yüksekliğindeki kale duvarlarıyla korunmakla kalmadığını, aşağı kentin etrafının da savunma hendeğiyle çevrildiğini gösteriyor. Savunma hendeğinin kesildiği yerde çok sürpriz yeni bir kent kapısı bulduk. Bu kapının aşağı kentin güney kapısı olduğunu kanıtlayacak parke yol ortaya çıkardık. Bunun dışında iki büyük küp bulundu. Savunma hendeği İsa’dan önce 15. yüzyıldan kalma. Parke yol ise çok daha eski ve erken Troya VI döneminden. Küpler Troya kalesinden 300, 400 metre uzaklıkta yerleşim çalışmasını gösteriyor. Küpün biri boş, öteki küpün içi ise henüz tamamen boşaltılamadı. Bu ikincisi ya bir depo ya da ölünün yakıldıktan sonra külünün konduğu bir küp."

İlgi çok büyük
Yeni bulunan kalıntıların dünya çapında yankı uyandırdığını söyleyen Kazı ekibi Başkanı Pernicka, Troja’yı ziyaret eden turist sayısının yılda yarım milyona ulaştığını vurguladı. Ancak Troya’da Efes ya da Bergama gibi müze olmadığını belirten Pernicka, bir müze açılması durumunda ziyaretçi sayısının çok daha artacağını, bulunan kalıntılarla burada çok büyük bir müze kurulabileceğini söyledi. Pernicka, Kültür Bakanının müze sözü verdiğini kaydetti.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.