Haberler

Deprem olursa, ne olur?

Tarih: 26 Ağustos 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yiğit Bulut
Bu konu çok tatsız, üzerinde fazla konuşmak ve deprem sonrası için spekülasyon yapanlara malzeme sağlamak istemiyorum. Bu yüzden sadece bazı kısa tespitler yapacağım.

Deprem sonrasında "zarar görmemiş" özellikle "yeni deprem yönetmeliğine" göre yapılmış binalar arasında arz-talep dengesi yeniden kurulacak.

Bugün için hala fiyatlanan bazı binalar, "hasar gördüğü" için "fiyatlama dışı" kalacak. Örnek vereyim; bugün sattığınızda X YTL eden bir eski bir binanız var. Eğer bina çatlarsa, yeniden yapılmadıkça oturulamayacağı için "fiyat skalası" değişecek.

Sevgili emlak yatırımcılar, deprem hakkında söylenecek çok söz var ama spekülatörlere malzeme vermemek için son olarak tek bir cümle ile bitireceğim; konut yatırımı yapacaksanız, depremden de korkuyorsanız; yeni yönetmeliklere göre yapılmış binaları tercih edin...

İstanbul’da "maksimum metrekare fiyatı" ne olabilir ?
Bu da en çok sorulan sorulardan biri...

Peki İstanbul’da "Londra, New York" ile yarışacak fiyatlar oluşabilir mi ?

Değerli emlak yatırımcıları, çok uzatmadan hemen ifade edeyim; eğer siyasi denklem izin verir ve Türkiye’nin yönü İran’a doğru dönmezse, orta vadede dünyanın merkezlerinden biri olma yolunda, İstanbul en şanslı bölgelerden biri...

Bu noktada bir not düşelim; İstanbul’da şu anda metrekare birim fiyatı 10 bin dolar ve üstünde olan projeler var. Burada bizim tartıştığımız projenin özelliklerinden dolayı fiyatın artması değil, bölgenin fiyatının artması ve içindeki her normal standartlara sahip yapının özelliğine bakmaksızın baz fiyat olarak yükselmesi.

Sonuç: Emlak piyasaları diğer piyasalardan bağımsız hareket edemez. Dünyanın ve Türkiye’nin içine düştüğü dinamik içinde emlak değerlerinde gerilemeler olabilir ama ana yapı düzeldiği zaman özellikle Türkiye’nin yönü kaymadığı sürece; İstanbul’un bazı bölgeleri New York’un, Londra’nın, Paris’in bazı bölgeleri ile fiyatta yarışır hale mutlaka gelecektir...

Hangi bölgeler daha şanslı?
Bugün kaçtığım bütün sorulara cevap veriyorum, buna da vereceğim..

Bana hangi bölgelerde yapılacak çok iş var ve hangi bölgeler şanslı sorularını birleştir bir liste yap derseniz, tamamen kendi fikrim olarak şunu söyleyebilirim. En yüksek prim potansiyeli gördüğüm bölgeler: Bağdat caddesi ve çevresi, Bebek-Etiler arası, Maslak-İstinye arası ve daha uzun vadeli olarak Taksim ve çevresi.

Peki mantık ne? Neden bu bölgeler?
Oturulan konutların kalitesi ve bana göre bu bölgelerin talep görme potansiyeli gibi kriterleri de dikkate alarak sorguladığımda; buralarda hem inşaat anlamında yapılacak çok iş olduğunu, hem de daha yeni oluşum eğimline göre şekillenmenin yeni başlaması nedeniyle fiyatların yolun başında olabileceğini düşünüyorum. Örnek vermek gerekirse; Bağdat Caddesi ve çevresinde gerekli değişiklikler de yapılırsa, artık eski bina kalmaması ve oturumun yeni yönetmeliğe göre yapılmış rezidans tarzı binalara kayması gerekli. Bağdat Caddesi ve çevresinde yapılmaya başlayan yüksek katlı rezidanslar. Bu trende en güzel örnek. Yine aynı şekilde Maslak-İstinye bölgesinin yükselen yapılar şeklinde evrimleşmesi gayet doğal. Bu evrimleşme sahile kaydıkça alçalıp, villa şekline dönme eğilimi gösterecek. Para geldikçe gecekondulaşmayı kovacak ve değişim hızlanacak. Bu bölgeleri ben düşünüyorum ama bazı firmalar da benim gibi düşünüyor olacak ki; İstanbul’un en büyük projeleri veya marka olacak tek bina bile olsa örnek projeleri bu bölgelerde başlamış durumda. Reklam olmasın diye isimlerini yazmıyorum.

Son söz: Uzun zamandır sizlerden gelen ve "cevap vermek istemediğim" bütün sorulara cevap vermeye çalıştım... Özellikle nereler "daha şanslı" sorusu, spekülasyon olmasın detayında hep kaçındığım bir soruydu... Bugün ilk defa, o bölgelerdeki projeleri de incelemiş ve görüşlerimin sağlamasını almış olarak, sonucu sizlere aktarıyorum. Bunlar benim düşüncelerim, kesin olacak anlamına gelmiyor. Yalnız kesin olan bir şey var; hangi piyasadan alım yapmış olursanız olun, aldığınız malın size para kazandırması için ülkenin yolunu doğru seçmiş olması gerekli. Rotası kaymış bir Türkiye’de ne emlak, ne hisse hiç bir şey asla ama asla prim yapamaz...
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.