Haberler

Antik kent keşfedilmeyi bekliyor

Tarih: 26 Ağustos 2008 Kaynak: CNN Türk
Tarihi eser kaçakçıları tarafından 6 yıl önce kaçak kazı sırasında ortaya çıkarılan, daha sonra üzeri toprakla örtülen antik kent, keşfedilmeyi bekliyor.

Manisa'nın Saruhanlı ilçesine bağlı Büyükbelen beldesinde 2002 yılında varlığının farkına varılan ve MS 3 ve 4'üncü yüzyıllardan kalma antik kent bulunduğu sanılan bölgede, uzmanların araştırmada bulunması istendi. Büyükbelen Belde Belediye Başkanı Süleyman Çınar, Gürköyü mevkisinde bir tarlanın içinde bulunan yazlık dam evinin altında, 6 yıl önce kaçak kazı sırasında meydana çıkan eserlerin, toprakla tekrar kapatıldığını bildirdi.

Toprağın altında MS 3 ve 4'üncü yüzyıllara ait bir şehir bulunduğunun tahmin edildiğini belirten Çınar, "Yaklaşık 6 yıl önce bu bölgede tarihi eser kaçakçıları, kaçak kazı yaparken çeşitli tarihi eserler ortaya çıkarmışlardı. Bunların arasında desenli mozaik taşları (geyik başı figürlü) ve daha çok sayıda eser vardı. Hatta toprağın altında MS 3 ve 4'üncü yüzyıllardaki Roma dönemine ait bir şehir olduğu tahmin ediliyor. Ancak o dönemden bu yana bu bölgede hiçbir çalışma yapılmadı" dedi.

Bölgenin, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü uzmanlarınca incelenmesini istediklerini ifade eden Çınar, eserlerin gün yüzüne çıkarılması halinde beldenin bir turizm merkezi haline gelebileceğini söyledi.

Çınar, bölgenin, Salihli ilçesi sınırlarında bulunan ve dünyada ilk paranın basıldığı yer olan Sart Antik Kenti'nin bir kolu olduğunun düşünüldüğünü de kaydetti.

Bölgede tütün üreticiliği yapan 80 yaşındaki Zekeriya Yılmaz ise "Atalarımızın anlattığına göre, eskiden bu bölgede Sart'taki Kralın oğluna ait Gürköyü adında bir köy varmış. Bölgenin adı da oradan geliyormuş. O dönemlerde çok şiddetli bir deprem olmuş. Depremde bütün köy, toprağın altına çökmüş. Şu an toprağı 3-5 karış kazsanız, mozaik taşlarına rahatlıkla ulaşabilirsiniz" dedi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.