Haberler

Dinim imanım taksit ama çevreciyim!

Tarih: 26 Ağustos 2008 Kaynak: Akşam Yazan: Mansur Forutan
Yeni trend çevreci olmak. Ulusalcı, liberal, dinci, askerci falan olmak önümüzdeki dönemde popüler olmaktan uzaklaşacak gibi gözüküyor.

Başbakan herkesten daha çok çevreci olduğunu açıkladığında, bir asırdır sancılı bir şekilde devam eden kimlik edinme maceramızı yeni bir boyuta taşımış oldu.

Şimdi herkes nasıl bir pozisyon alacağının, ne kadar çevreci olacağının hesabını yapıyor. Sonuçta çevreci olmak oldukça yakışıklı bir statü ve artık tiridine banılacak bir endüstrisi de var.

Özellikle son beş yıldır dünyayı yok ettiğimiz üzerine inanılmaz bir bilgi bombardımanına maruz kaldığımızın farkındasınız değil mi? Doğayı sevelim ve koruyalım teması altında, içten içe bir korku ve felaket tellalığı da yapılıyor. Ve acilen yaşam tarzlarımızı değiştirmek zorunda olduğumuz söyleniyor. Yakında “aman sakın yellenmeyin, atmosfer ısınıyor” derlerse şaşırmam.

İşte bu noktada benim minik beynim de sistem hatası vermeye başlıyor.

Çünkü vahşi bir çelişki söz konusu...

Günümüz ekonomisi tüketim üzerine odaklı. İnsanlara var olabilmelerinin tek yolunun tüketmek olduğu empoze ediliyor. Başarılı ve prestijli olmanın kriteri daha fazlasına sahip olmakla tanımlanıyor.

Bunun ne anlama geldiğini görmek için bilim adamı falan olmaya gerek tok. Bu doğanın içine ettiğimiz anlamına geliyor.

Dört tane kredi kartım var, dinim imanım taksit ama çevreciyim!

Bunu ben yerim ama doğa ana yemez.

Başbakan da bu anlamda bir yanılgı içerisinde çünkü baraj yapmanın çevreci olmakla pek bir ilişkisi yok. O barajlardan elde edilecek enerji gene şuursuzca yaptığımız tüketime hizmet edecek. Ve işin kötüsü gene yetmeyecek.

Dünyanın en büyük barajları Birleşik Devletler’de ama yetmiyor. Fosil yakıtına dayalı bir üretim ve sonsuz tüketme güdüsüne dağ dayanmaz. O zaman da Irak’a, Afganistan’a demokrasi götürme sevdasıyla yanıp tutuşurlar. Bunun Texas’a şeriat götürmeye çalışmaktan bi’ farkı yok.

Bu arada işin ilginç yanı Afganistan’da Taliban doğayla daha barışık yaşıyor. Topluca mağaralarda yaşıyorlar, gene topluca kamyonetin arkasına doluşup yakıttan tasarruf ediyorlar. Giyim kuşamlarının ne kadar basit olduğunu anlatmama gerek yok sanırım.

Çelişkiden kastım işte bu. Bir yandan basit yaşamamız gerektiği söyleniliyor, öte yandan da Amerikan yaşam tarzı özendiriliyor.

Problem insanlığın kendisini çok önemsemesinden kaynaklanıyor galiba. Kendimizi çok zeki zannediyoruz, doğaya teknolojiyle hükmedeceğimizi sanıyoruz. Gerçekten bu kadar zeki varlıklar mıyız?

Hayır değiliz.

Bu kadar güven ve konfor altında sadece ve sadece şımarmış durumdayız. Ve doğa kimsenin umurunda değil. İşin güzel tarafı insanlık da doğanın umurunda değil. Bu gezegen 5 milyar yıldır faaliyet gösteriyor. Günü gelir insanlığı tasfiye eder, sistemi reset’ler ve evrende varlığına dair tek bir iz bile kalmaz.

Kıssadan hisse, binmişiz bir alamete gidiyoruz kıyamete!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.