Haberler

Tarihi medreseye onarım

Tarih: 26 Ağustos 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri, Erzurum merkezde bulunan ve 13. yüzyılda yapılan Çifte Minareli Medrese'nin restorasyonu için çalışmaların başladığını bildirdi.

Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yapılan Çifte Minareli Medrese restore edilecek.

Restorasyon çalışması için Çifte Minareli Medresenin dış kısmına iskele kurulurken, geçici bir süreliğine medrese ziyaretçilere kapatıldı. Görevli öğretim üyelerinden oluşan bir heyetin yapıda jeofizik ve jeoteknik incelemelerde bulunduğunu ifade eden yetkililer, bu incelemede restorasyon çalışmalarında kullanılacak malzemelerin de belirlendiğini söylediler.

"Selçuklu mimarisinin en önemli eserleri arasında yer alan Çifte Minareli Medresenin, 13'üncü yüzyılın sonlarında yaptırıldığı sanılıyor. Osmanlı Padişahı 4'üncü Murat'ın emri ile bir süre 'Tophane', daha sonra da 'Kışla' olan medrese, 1942-67 yılları arasında Erzurum Müzesi, günümüzde ise sergi salonu olarak kullanılıyor. 35x 46 metre ebatında ki 2 katlı, 4 eyvanlı ve açık avlulu medresenin zemin katında 19, 1. katında 18 oda bulunuyor. Avlu 26 x 10 metre ölçülerinde 4 yönden evraklarla çevrili medresenin sütunların çoğu silindirik, 4 sekizgen gövdeye sahip. Medresenin bezemesinde kullanılan geometrik motifler, Selçuklu taş süslemesindeki örnekler olarak gösteriliyor. Taç kapıdaki panolarda palmiye (hayat ağacı), iki başlı kartal ve altta iki ejder figürü yer alıyor. Güney eyvanın dış duvarlarına bitişik olarak yapılan iki katlı kümbetin gövdesi 12 köşeli. Kümbetin üstü dıştan külah, içten kubbe ile örtülü olarak bulunuyor. Medrese, 2002'de Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmişti. 2006'da medrese yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğuna verildi. Restorasyon çalışmaları kapsamında yapılan ilk incelemelerin ardından yapının sağlam olduğu, ancak yenileme istediği belirlendi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nun onaylamasının ardından yapının ana binasında ve çevre düzeninde restorasyon çalışmaları ara ara yapılmaya başlandı."

Öte yandan Erzurum Kalesinde yürütülecek olan arkeolojik kazı çalışmalarının da sürdürülmesi için de 130 bin YTL kaynak sağlandığı bildirildi. Erzurum Turizm İl Müdürü Fikret Öztürk, kale deki kazı çalışmalarına kısa zamanda yeniden başlanacağını ifade ederek, kazı çalışmalarında görevlendirilmek üzere eleman alımına başlanılacağını söyledi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.