Haberler

Tuvaletlerin İstanbul buluşması

Tarih: 26 Ağustos 2008 Kaynak: Radikal Yazan: Elif Yıldız

Tasarımcılar, tuvaletleri sıradışı modellerle şenlendirme yarışına girerken, kendisini bu konuya adamış Dünya Tuvaletler Birliği Başkanı Sim Jae-Duck’ın Güney Kore’deki evi de klozet şeklinde.

Türkiye, 2009’da önemli bir zirveye ev sahipliği yapacak: Dünya Tuvaletler Zirvesi. Toplantı, Türk tuvalet kültürünü de etkileyecek.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, dünya nüfusunun yüzde 40’ı; yani 2.5 milyardan fazla insan, sağlık açısından büyük önem taşıyan tuvaletten yoksun. Her bir dakikada altı çocuk, kaptığı enfeksiyonlar sonucu ölüyor. İnsan yaklaşık üç yılını, yani günde ortalama yarım ya da bir saatini tuvalette geçiriyor. Türkiye’de evlerin yüzde 31’inde tuvaletler hijyenik değil, konutların yüzde 6’sında tuvalet bile bulunmuyor...

2004’ten beri yapılıyor
Tuvalet kültürü dünyada daha önemli bir hale gelirken, İstanbul da 2009 yılında bu konuda uluslararası bir zirveye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 2010 Avrupa Kültür Başkenti sürecinde Dünya Tuvaletler Birliği ile, Türkiye Tuvaletler Birliği ‘Dünya Tuvalet Zirvesi’ düzenleyecek. 2004’ten beri Çin, Moskova, İrlanda ve Hindistan’da yapılan zirve 2009 Ekim ayında İstanbul’da yapılacak. Zirvede, ‘Deprem ve Doğal Afetlerde Seyyar Tuvaletlerin Rolü’, ‘Kent ve Kırsal Alanlarda Tuvaletler’, ‘Umumi Tuvaletlerde Sorunlar ve Çözümleri’, ‘Tuvalet Teknolojileri ve Uygulamaları’, ‘Tuvaletlerde Su Tasarrufu’, ‘Tuvaletlerde Hijyen’ ve ‘Çocuklarda Tuvalet Eğitimi ve Kültürü’ ele alınacak.

Türkiye ve İstanbul’daki tuvaletleri geliştirmeyi amaçladıklarını söyleyen Türkiye Tuvaletler Birliği Başkanı Şeref Durmuş, zirvenin bu çalışmalara büyük katkı sağlayacağını düşünüyor. Durmuş, ‘sağlık, sosyal ve fiziki bir ihtiyaç olması bakımından umuma açık tuvaletlerin çok önemli olduğunu’ belirtip insanları duyarlı olmaya çağırıyor:

“Toplumun her kesimini ilgilendiren, kent yaşamının parçası olan tuvaletlerin yeni tasarım ve teknolojilerle çağdaş bir yapıya kavuşturulmasını amaçlamaktayız.”

‘Cami arıyoruz’
Tüm Tuvaletler Eğitim Araştırma Geliştirme Rehabilitasyon Uygulamalar ve İşletmecileri Derneği (TUMAR) Başkanı İmdat Habib’se tuvalet kültürünün önemine dikkat çekerek, şunları söylüyor:

“Türkiye’de devlet okullarının yarısından fazlası hijyenik olarak çok kötü durumda. Tırnak kontrolünü es geçmeyen bir sistem nasıl olur da bu kadar hassas bir konuda vurdumduymazlık yapabilir aklım almıyor. Eğer okullarda bu konuda bir seminer düzenlemek istenirse biz gönüllüyüz.”

‘Hedefim AP tuvaletleri’
Seyyar tuvaletlerin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Habib, şöyle devam ediyor:

“Pazarcılar ihtiyaçlarını kim bilir nerelerde gideriyor. Hijyenden bu kadar yoksun olan bir yerde satılan mallar ne derece sağlıklı olabilir ki? Aynı şey pamuk tarlaları, bağlar, bahçeler için de geçerli. Avrupa ülkeleri bu denli kötü şartlar altında üretilen bir malı neden ülkelerine soksunlar ki. Uluslarası karayollarında her 30-40 kilometrede bir seyyar tuvalet bulunuyor. Avrupa’da cadde kenarlarında ücretsiz tuvaletler var. Bizdeyse biri ihtiyacını gidermek istese ya cami arıyor ya lokanta. Açılımı İngilizce ‘Water Closet’ olan ve Türkçe’de alafranga olarak bilinen WC birçok yerde yanlış anlamda kullanılıyor. Alaturka özelliğe sahip tuvaletlerin bile kapılarına WC yazılıyor ve bu turisti çok şaşırtıyor. Hedefim bir gün dünyaya ders olsun diye Avrupa Parlamentosu’nun tuvaletlerini denetlemek.”
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.