Haberler

Sagrada Familia’nın Restorasyonunda Gaudi’nin Vizyonu Dikkate Alınmıyor mu?

Tarih: 26 Ağustos 2008 Kaynak: Guardian Yazan: Graham Keeley Çeviren: Burcu Karabaş
Antonio Gaudi 1926 yılında öldüğünde, başyapıtlarından biri olan Sagrada Familia Kilisesi’ne ilişkin hayallerini de beraberinde götürdü. O günden beri, Barselona’nın simgesi haline gelen yapıyı tamamlamak, tüm zorluklarına rağmen Gaudi’nin izinden giden mimarların başlıca ilgi alanlarından biri oldu. Gaudi’nin alışılagelmişin dışındaki çalışma yönteminin çıkardığı zorluklar ve anarşistlerin kilisenin orijinal planlarını yok etmeye çalışmaları ise bu çabanın pek de “kolay” olarak nitelendirilebilecek cinsten olmamasının sebepleri.

Sagrada Familia’nın gerçek anlamda “tamamlanması”, inşaatına başlanmasından tam 125 yıl sonra gündeme geldi. Ancak bu kez de, etkili açıklamalarıyla tasarım dünyasında sözü geçen bir grup İspanyol sanatçı, mimar ve sanat galerisi sahibi, sonucun Gaudi’nin vizyonuyla pek de örtüşmeyeceğine ilişkin giderek artan bir endişe taşıdıklarını açıkladı. Açıklamalarını desteklemek için “Kilisenin sürrealist strüktürünü görmeye gelen milyonlarca turistin “hangi bölümleri Gaudi’nin, hangilerini ise ekipteki mimarların yaptığını ayırt etmelerinin imkansızlaşacağı” tezini öne süren grubun, Madrid’deki Reina Sofia Sanat Müzesi Direktörü Manuel Borja-Villel’in yürütücülüğünde Barselona’nın sanatsal ve mimari gelişiminde önemli rollere sahip 100 üyesi bulunuyor. “Gaudi’nin ruhuna ihanet” olarak niteledikleri bu tamamlama çalışmalarını protesto etmek için yayınladıkları bir bildiriye de imza atan grup, Sagrada Familia’yı tamamlamak için çalışan mimarların, hayatının bir kısmını bu tapınağa adayan Gaudi’nin fikirlerini izlemediklerini ve esere kendi izlerini bırakma çabası içinde olduklarını şu cümleyle iddia ediyor: “Vasatlıktan uzak olmayan bir grup teknisyen ve yatırımcıdan oluştuğunu düşündüğümüz bu ekip, iyi niyetli olmasına rağmen kronolojik hataları sahiplenmek ve devam ettirmekten öteye gitmiyor ve Gaudi’nin eserini zarar vermek pahasına kişiselleştirmeye çalışıyor.”


Fotoğraf: Getty Images

Borja-Villel, The Guardian gazetesine verdiği bir demeçte, “Yapılanların Gaudi’nin ruhuyla pek de ilgisi yok. Amaç, protestolara zemin hazırlayacak ve sadece turistlerin ilgisini çekecek bir bina yaratmak,” dedi. Borja-Villel’in grup bildirisinin altında imzası bulunanlardan biri de Joan Miró ve Tàpies Derneği Başkanı Miquel Tàpies’in eserlerine adanmış bir kuruluş olan Miró Vakfı Başkanı Rosa Malet. SOS Monuments Koruma Kurulu Başkanı mimar Salvador Tarragó da yine bu isimler arasında.


Fotoğraf: Santiago Lyon (AP)

Tamamlanma çalışmaları daha önce de protesto edilen Sagrada Familia için bu ilk değil. 1990 yılında çağdaş sanatçı Maria Subirachs’ın heykelleri binaya getirildiğinde de bir grup buna karşı çıkmıştı.

Her yıl milyonlarca turistin bu “tuhaf” tapınağı ziyarete gelmesinde belki de ne zaman tamamlanacağının merak edilmesi etkili oluyor. Uzmanlar tarafından yapılan son öngörüye göre, çalışmalar devam ederse kilisenin içinde bulunduğumuz andan itibaren 20 yıl içinde tamamlanabilmesi mümkün. Ancak önceki tecrübeler, bu çalışmalar da sona yaklaştığında yeni geciktirici sebeplerin ortaya çıkacağına ve vinçlerin yine binanın çevresindeki yerlerinden kıpırdayamayacağına işaret ediyor.

Kiliseyi tamamlamak için çalışan mimarlar, inşaat alanını ziyaret eden ve yapılması gereken değişikliklere yerinde karar veren Gaudi’nin aldığı “bir plana bağlı kalmama” kararı nedeniyle zorluklar yaşıyor. Var olan orijinal planların da İspanya’daki iç savaşta zarar görmesi ise işleri daha da zorlaştırmış. Planların revize edilmiş versiyonlarıyla çalışmak zorunda kalan mimarlar, modern adaptasyonları da dikkate alıyor.

Katedralin kulelerine yaklaştıklarında turistlerin ilk karşılaştığı, Gaudi ölmeden önce tamamlanan Nacimiento cephesi. Ancak mimarın ölümünden bu yana süren çalışmalar sonucunda Sagrada Familia’nın boyutu, o günkünün 3 katına çıktı. Binanın başlığı olma işlevini yerine getirmesi gereken 170 m çapındaki bir kubbe ve yükseltilmiş bir basamaklar dizisi inşaatının ise eseri tamamlamak için çalışan ekibin vereceği en önemli sınavlar olacağı görüşü hakim.

Bu endişelerin yanı sıra, Madrid ve Barselona’yı birbirine bağlayacak bir hızlı tren projesi gündemde. Tren güzergahının katedral temellerinin metreler ötesinden geçmesi, Sagrada Familia’ya gelebilecek zararları arttırabilir.

Koruma kurulları, Gaudi’nin tehlike altında olan tamamlanmamış tek yapısının Sagrada Familia olmadığı konusunda hemfikir. Barselona’nın banliyö mahallelerinden birinde bulunan Colònia Güell Kilisesi, maddi yetersizlikler nedeniyle yarım kalmış. Eserin yeraltı kemerlerinde 1999 - 2002 yılları arasında gerçekleştirilen -tartışmalı- restorasyon çalışmalarına rağmen kilise duvarlarında yarıklar meydana gelmiş ve rutubet izlerine engel olunamamış. Projenin mali işlerinden sorumlu ve aynı zamanda mühendislerinden biri olan Manuel Medarde, restorasyonda çalışan mimarların malzemeye ve kullanılması gereken tekniklere ilişkin tüm dökümanlara sahip olmasına rağmen belgeleri dikkate almadığını ve bu talihsizliğe sebep olduğunu söylüyor.

Antonio Gaudi’nin dehasının ölümünden uzun yıllar sonra farkedildiği ve eserlerinin korunmasına yönelik çabalar için çok geç kalındığı görüşlerini mimarlık dünyası paylaşıyor. Daniel Giralt-Miracle, Gaudi’nin eserlerini kutlamak için düzenlenen bir yıllık organizasyonda görev alan bir eleştirmen ve sanat tarihçisi. Giralt-Miracle, “Gaudi’nin eserlerini koruma ve canlandırma çalışmalarında esas sorun, bu mirasın farkına mimar öldükten 50 yıl sonra varılmış olması,” diyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.