Haberler

Corio, 1 milyar dolarla rekor kırdı 11’inci ’alışveriş’ durağı Tarsus oldu

Tarih: 27 Ağustos 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Demet Cengiz Bilgin
İskendurun’un ardından Tarsus’ta 50 milyon dolarlık alışveriş merkezi (AVM) yatırımına başlayan Hollandalı Corio, yönünü İstanbul ve Antalya’ya çeviriyor.

İki yılda Türkiye’ye 1 milyar dolar yatıran Corio Türkiye CEO’su Koray Özgül, "Fiyatlar ucuzlayacak ve pek çok AVM batmış olacak. Onlar da alınıp yeniden uygun hale getirilebilir. Türkiye’de yatırımımız 2-3 katına çıkabilir" dedi.

Türkiye’ye ilk olarak Akmerkez’in yüzde 46.9’unu alarak giren Hollandalı gayrimenkul şirketi Corio’nun İskenderun’un ardından Akdeniz’de ikinci yatırımını Tarsus’da gerçekleştiriyor. Corio’nun Türkiye’deki 11’inci alışveriş merkezi (AVM) yatırımı olacak projenin yatırım tutarı ise 50 milyon Euro. İki yılda Türkiye’de 1 milyar dolarlık yatırım yapan Corio Türkiye CEO’su Koray Özgül, "Corio’nun faaliyet gösterdiği ülkeler içerisinde 2007’de adet olarak en çok yatırım Türkiye’de yapıldı. Türkiye’nin Corio içindeki payı yüzde 6. Bunu yüzde 20’ye çıkarmak istiyoruz. Artık bizim için İstanbul ve Antalya’nın zamanı geldi. Sıfırdan projeler yapabiliriz. Ayrıca fiyatlar ucuzlayacak ve pek çok AVM batmış olacağından onlar da alınıp yeniden uygun hale getirilebilir. Kısa sürede Türkiye’deki yatırımımız 2-3 katına çıkabilir" dedi.

Tarsus’un ilki
Tarsus’da ilçenin ilk alışveriş merkezi olacak Corio Tarsus Alışveriş Merkezi’nin yapımına 2008’in son çeyreğinde başlanacak. Toplam 25 bin metrekare kiralanabilir bir alan üzerinde Acteeum Grup ortaklığıyla inşa edilecek projenin, 2011’in ilk yarısında tamamlanması planlanıyor. Projenin yüzde 100 hissesi ise Corio Türkiye’ye ait olacak. İki alışveriş katından oluşması planlanan Corio Tarsus Alışveriş Merkezi’nin, Türkiye ve dünya çapında birçok markaya ev sahipliği yapması hedefleniyor. Tarsus AVM’de 1.500 metrekarelik sinema salonları, 700 metrekarelik açık ve kapalı yemek alanları, 800 araç kapasiteli otopark, çocuklar için eğlence alanları ve parklar yer alacak. Hipermarket ve elektronik market de projede olması planlanan diğer büyük mağazalar.

Corio Türkiye ve Acteeum Grup Türkiye genelinde birçok projeye ortak imza atarak, toplam 300 milyon Euro’luk yatırım değeri taşıyan alışveriş merkezleri inşa etmeyi hedefliyor. Koray Özgül, finans çevrelerindeki global kriz söylentilerine rağmen Corio’nun Türkiye’ye olan inancını yeni projelerle gösterdiğini belirtti. Perakende sektöründeki durgunluğa rağmen yatırım yapmalarını Özgül, "Biz seçim yaparken çok araştırma yapıyoruz. Pazarlama, bahçe ve çevre düzenlemesinden daha çok parayı buna harcıyoruz. Bizim testlerimizden bazen 500 bin nüfuslu bir şehir geçemez ama 100 bin nüfuslu bir ilçe geçebilir. Doğru projelere imza atıyoruz" sözleriyle açıkladı.

Evet perakendede ciddi sıkıntı var
Koray Özgül, "Evet perakendede ciddi sıkıntı var" diyerek Türkiye’de gereğinden fazla alışveriş merkezi (AVM) açıldığını ve yatırımlara yeterince düşünülmeden girişildiğini söyledi. Özgül şöyle devam etti: "Perakendeciler pek çok AVM’ye yüksek kiralarla girmeyi kabul etti. Şimdi iki yaka bir araya gelmiyor. Feryat figan bir durum var. Ancak şimdi de kantarın topuzu öbür tarafa kaçtı. Kiraları çok düşürdüler. 1995’ten beri yaşadıklarımıza bakın; krizler vs... Bir-iki yıl önemli değil. Biz kalıcı ve uzun vadeli bir yatırımcıyız."

Corio’nun web açılış sayfası Türkiye yatırımlarıyla dolu
Corio’nun internet sitesinin açılış sayfasını Türkiye’de yaptığı son iki yatırım süslüyor. İskenderun’daki yatırımın ardından Tarsus’ta da önemli bir yatırım gerçekleştiren Corio’nun internet sitesinde yayınlanan basın açıklamalarında Türkiye ağırlığı hissediliyor. Şirketin 2007 mali sonuçlarını gösteren raporda da Türkiye’deki faaliyetlere geniş yer verilmiş. Şu anda Corio’nun yatırımlarının yüzde 6’sı Türkiye’de bulunuyor.

Karı 802 milyon kira geliri 377 milyon Euro
Hollanda merkezli Corio’nun 7 milyar Euro değerindeki yatırımlarının yüzde 84’ü alışveriş merkezlerinden oluşuyor.

Corio, 2007 yılında, yüzde 25 rekor artışla 802 milyon Euro gibi yüksek bir kár elde etti.

244 milyon Euro ile Akmerkez Corio’nun en pahalı 10 gayrimenkulü arasında 6’ıncı sırada.

Şirketin kira gelirleri 377 milyon Euro’yu aşıyor.

Sadece Hollanda’da elde ettiği kira geliri 106 milyon Euro.

Corio’nun Türkiye’deki kira geliri ise 2007 yılında 14 milyon Euro oldu.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.