Haberler

Teknolojiyi yakaladılar hırsıza meydan okudular

Tarih: 27 Ağustos 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hanife Baş

Yılda 7 milyon kapının satıldığı Türkiye’de, kilit sistemlerinde yaşanan son gelişmelerin anında çelik kapılara uyarlanması sayesinde artık "hırsızın açamayacağı kapı yoktur" sözü tarih oluyor. Ürünlerinin kalitesine güvenen firmalar hırsızlara rahatlıkla meydan okuyabiliyor.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından başlatılan kapı üretiminde standardizasyon talebi ve büyük inşaat firmalarının projelerindeki tercihi Türkiye’deki fabrikasyon kapı sektörünü büyütüyor. Yılda 7 milyon kapının satıldığı Türkiye’de, ahşap, PVC, alüminyum, demir çelik kapılar yeni konutların tercihi oluyor. 4 binin üzerinde firmanın faaliyet gösterdiği sektör, gayrimenkil sektörüne paralel olarak büyüme gösteriyor.

Oda kapılarına talep artıyor
Kale Çelik Kapı Pazarlama Uzmanı Ahmet Aman, Türkiye’de kapı sektörünün 1990 yılından sonra gelişmeye başladığını belirterek, inşaat sektörünün gelişmesinin, artan yapılaşmanın, kullanım alışkanlıklarındaki değişikliğin, kapı sektörünün büyümesine neden olduğunu söyledi.

İnşaat sektörünün toplu konut ve site inşaatlarına yönelmesi ile birlikte çelik kapının yanında, iç oda kapıları ihtiyacının da büyük ölçüde arttığına dikkat çeken Aman, "Türkiye’de sektör oda kapılarıyla büyüyor. Artan talep, birçok kapı firmasının büyük tesisler kurarak, seri üretime geçmesini sağlıyor" dedi. Kapı sektöründe önemli yeri bulunan çelik kapı ise, özellikle büyük şehirlerde güvenlik ihtiyacının artmasıyla 1995 yılından sonra yapılan yapıların yüzde 80-90’nında kullanılmaya başlandı. Artan güvenlik ihtiyacı nedeniyle teknolojiyi yakından takip eden üretici firmalar, kilit sistemlerinde yaşanan son gelişmeleri de anında çelik kapılara uyarlayabiliyor. Bunun sonucunda, ürünlerinin kalitesine güvenen firmalar, artık hırsızlara rahatlıkla meydan okuyabiliyor. 

Teknoloji güvenliği getiriyor 
Ahmet Aman, son yıllarda konut satışlarının yavaşlaması ve iç pazardaki doygunluk nedeniyle kapı sektörünün ihracata yöneldiğini vurguladı. Sektörün en önemli sorunlarından birinin standartlara uymayan niteliksiz ürünler olduğunu da ifade eden Aman, çelik kapı adıyla üretilen kapıların gerçek çelik kapı olmadığı bir pazarda sadece fiyatı ile öne çıkan üreticilerin yer aldığını ve haksız rekabete yol açtıklarını kaydetti.

Artan güvenlik ihtiyacı nedeniyle çelik kapılarda son yıllarda teknolojik trendler yoğun bir şekilde takip ediliyor. Kilit sistemlerindeki teknolojik gelişmelerin çelik kapıya uyarlanması ile kapılar daha da güvenli hale geliyor. Ahmet Aman, hem kilit sisteminin, hem de kapının dayanıklılığının ve yapısal içeriğinin kullanıcının güvenlik ihtiyacına tam cevap verdiğini kaydetti. Bunların yanında, müşteri ihtiyaçlarına uygun estetik ve evin genel dekorasyonunu tamamlayacak tasarım unsurları da ön plana çıkıyor.

7 milyon kapı üretiliyor
Dortek Genel Müdür Yardımcısı Dara Kurtbek de, Türkiye’de yılda 7 milyon adet kapı üretiminin yapıldığını belirterek, üretimin büyük kısmının merdiven altı olduğunu ve büyüklü küçüklü marangoz atölyeleri tarafından yapıldığını aktardı. Gerçek anlamda fabrikasyon kapı üreten markaların adedinin son derece sınırlı olduğunu dile getiren Kurtbek, "Bu durum rekabet koşullarını zorlayıcı bir etken. 2008 yılında yeni yatırımlara uygun olmayan belirsizlik faktörü sektörde etkin oldu. Ancak, önceki dönemdeki inşaat sektörünün canlılığı ve projelendirme safhasını geçip inşaatı başlamış olan projeler günümüze kadar kapı sektörünü taşımakta yardımcı oldu. Ancak 2008’in ikinci yarısının ve 2009’un ilk yarısının inşaat sektöründeki yüzde 12’lerden yüzde 3’lere düşen yıllık artışına bakıldığında yavaşlamanın sektörde artarak hissedileceğinin belirtileri var" şeklinde konuştu.

Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.