Haberler

Duvarlar, 4 milyon Euro’ya doğal görünüm kazanıyor

Tarih: 29 Ağustos 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hanife Baş
Yapı marketleriyle birlikte Türk pazarına da giren doğal görünümlü taş, ahşap, beton ve bambu dokulu ithal duvar ve tavan kaplamaları konutların aranan dekoratif süslemeleri arasında yer almaya başladı. Hızla artan talep, sektörün büyüklüğünü daha şimdiden 4 milyon Euro’ya çıkartırken,binaların da su, nem ve rutubetten korunmasını sağlıyor. Köpük, MDF ya da sıkıştırılmış ahşap malzemeler üzerine baskı yöntemiyle uygulanan bu doğal görünümlü kaplamalar, bakım ve temizlik istemediği gibi yıkanabiliyor.

Türkiye’de konutlarda doğal dekorasyona olan ilgi, doğal görünümlü dekoratif duvar ve tavan kaplamaları sektörünün 4 milyon Euro’luk hacme ulaşmasını sağladı. Doğal taş, ahşap, beton ve bambu dokulu bu duvar ve tavan kaplamaları son üç yılda Türkiye’de birçok konutun iç ve dış cephelerini süslemeye başladı. Konutların değerini artıran doğal görünümlü kaplamalar, konutları uzun yıllar nem, rutubet ve sudan koruyor. Geniş ürün yelpazesine sahip olan duvar ve tavan kaplama sektöründe, son yıllarda doğal görünümlüler öne çıkıyor. Bakım ve temizlik istemeyen bu kaplamalar, aynı zamanda yıkanabiliyor.

Konutları güzelleştiriyor
İspanyol doğal dekoratif ürün üreticisi MSD Panel Sistemleri’nin Türkiye dağıtıcısı olan Artstone’un Genel Müdürü Bilal Emre Türkgeldi, bu dekoratif kaplama türünün son üç yılda Türkiye’de geliştiğini belirterek, fiberglas esaslı ürünlerin konutları güzelleştirme yanında nem, su ve rutubetten koruduğunu söyledi.

Doğal görünümlü dekoratif kaplamaların metrekare fiyatının 100 Euro olduğunu aktaran Türkgeldi, binlerce konutta uygulanmaya başlayan kaplamaların 4 milyon Euro’luk büyüklüğe ulaştığını kaydetti. Doğal görünümlü kaplamalar, konutlarda hem dış, hem de iç cephelerde tercih ediliyor ve sınırsız kullanım alanları bulunuyor. Banyo, mutfak, kolon gibi her türlü alanda uygulanabiliyorlar.

Türkgeldi, bu ürünlerin hem iç, hem de dış cephede uzun yıllar dayanıklı olduklarını dile getirerek, binaların dayanıklılığını artırma yanında yalıtım da sağladıklarını kaydetti. Doğal görünümlü plakaların en önemli özelliği, doğal taş tozlarının kaplamalarda uygulanması. Bu şekilde daha estetik görünüme sahip oluyorlar. Türkgeldi, beton, taş ve ahşap görünümlü ürünler arasında en çok beton olanların tercih edildiğini aktardı. Beton görünümlüleri, taş ve ahşap görünümlüler takip ediyor.

Her renk uygulanıyor
İspanyol Total Panel’in Türkiye’deki dağıtıcısı olan Neteren Dış Ticaret’in Genel Müdürü Gökhan Yüksel ise, doğal görünümlü dekoratif kaplamaların gerçek ürünlere rakip olmadığına değinerek, bu kaplamaların dekoratif ve binaları koruma amaçlı uygulandığını ifade etti. Bu ürünlerin çoğunlukla müstakil villalarda kullanıldığını dile getiren Yüksel, şu bilgileri verdi:

"Marmara ve Akdeniz Bölgesi gibi nemin, rutubetin çok olduğu bölgelerde çokça kullanılıyorlar. Neme ve yağmura karşı binaları koruyorlar. Kullanım alanı sınırsız. Uzun ömürlü olan malzemelerin her renk ve türde çeşit ve modelleri var. Taş, ahşap ve beton görünümlü olarak uygulanıyor. Bambu olanları bu yıl portföyümüze ekledik. Bizde daha çok taş görünümlüler tercih ediliyor."

Dekoratif ürünlerde potansiyelin çok fazla olduğuna ve diğer yapıştırıcı tarzı kaplamaların da bulunduğuna değinen Yüksel, "Bu ürünün uygulaması genelde eylül ayında başlar, mayısa kadar sürer. Tatil yörelerinde çokça tercih ediliyor. Hem dekoratif, hem de nemden koru yor" dedi.

Bir günde monte ediliyor
Doğal görünümlü kaplama plakaları yüzde yüz gerçek dokuya ve görünüme sahip olmalarıyla dikkat çekiyor. Vidayla monte edilen ürünler, 130x 285 santimetre ebatlarında plakalardan oluşuyor ve istenilen ebatlara göre kesilebiliyor. Plakaların kalınlığı sadece 3 milimetre. Gerek iç, gerekse dış mekanlarda kullanılabilen ve kolayca monte edilebilen ürünler, kısa sürede duvar ve tavanlarda brüt beton dokusu ile sıra dışı tasarımlar elde edilmesine olanak veriyor. Sadece vida ile kolay monte edilebilen kaplamalar, hiçbir inşaat kirliliği çıkartmadan bir gün gibi kısa süre içersinde duvar ve tavanlarda doğal taş ve doğal ahşap görünümünün elde edilmesini sağlıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.