Haberler

Cebeci Ortaokulu’nda mimari yapı değiştiriliyor

Tarih: 29 Ağustos 2008 Kaynak: Cumhuriyet
Cumhuriyet ile özdeşleşen başkentin tarihi yapıları gün geçtikçe kimliklerini yitiriyor. Tarihi yapılardaki Cumhuriyet dönemi izlerini silme politikaları, son olarak Cebeci Ortaokulu’nda uygulanıyor.

Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki “Eğitimde Modernizasyon” felsefesinden esinlenerek 1938 yılında yapılan Cebeci Ortaokulu, başkentin en eski mimari yapılarından biri olma özelliğini taşıyor. Atatürk Cumhuriyeti’nin öngördüğü modernleşme anlayışı çerçevesinde Alman mimar Bruno Taut ve Macar mimar Faranz Hilinger tarafından tasarımı yapılan okul, başkent mimarisinin önemli unsurlarından birini oluşturuyor.

Son yıllarda etkisini hissettirmeye başlayan kentleşmeye paralel olarak Cumhuriyet dönemini yansıtan yapıların korunmadığı, aksine dönüştürüldüğü ve yıkıldığına tanık olunuyor. Cebeci Ortaokulu’nun mimari yapısı da, bu yıl içinde yapılan tadilatlarla değiştiriliyor. Okul binasına bir yandan “eski havası” verilmeye çalışılırken, binanın tarihsel önemi ve özellikleri göz ardı ediliyor. Bu kapsamda, betonerme olan binanın cephesine ahşap çıtalar takılarak “yığma bina” görünümü verilmeye çalışıldığı göze çarpıyor. Yapılan düzenlemelerle oluşturulan tahta dış cephe, okuldan çok “Osmanlı Dönemi cumbalarını” andırıyor.

‘Tadilat değil asimilasyon’
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Yeşim Uysal, Cumhuriyet döneminin en önemli mimari yapılarından biri olan Cebeci Ortaokulu’nun tadilat adı altında asimile edildiğini kaydetti. Uysal, Cebeci Ortaokulu’nun modern eğitim sürecini ifade ettiğini ve okulun yapısındaki değişikliğin mimari yapıdan çok fikir yapımızı da etkileyeceğini vurguladı. Bunun bina üzerinde sembollerle başlayan bir göz boyama olduğunu söyleyen Uysal, zamanla okulların dış yapısının değiştirilmesinin iç yapısına da yansıyacağını, bunun dikkat edilmesi gereken bir unsur olduğunun altını çizdi. Uysal, Cebeci Ortaokulu’nun sadece bir örnek teşkil ettiğini, tadilat adı altında Osmanlı mimarisine göndermeler yapıldığını bunun diğer Cumhuriyet yapıları için de geçerli olacağını söyledi. Uysal, “Kendi tarihsel mirasımıza sahip çıkmadıkça ileride gelecek nesiller bizi anlamayacaktır. Cumhuriyet dönemimiz silinmek isteniyor. Yurttaşlar bunun farkına varmalıdır” dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.