Haberler

EXPO bitti, Sağlık Müzesi sahipsiz kaldı

Tarih: 29 Ağustos 2008 Kaynak: Yeni Asır Yazan: Nihat Delibaşı

İzmir'in, "Herkes için sağlık" temasıyla aday olduğu EXPO 2015 için Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nde kurulan "Sağlık Müzesi", EXPO kaybedilince sahipsiz kaldı. İçinde, Eczacıbaşı Grubu'nun kurucusu Süleyman Ferit Eczacıbaşı'nın ilk faaliyete başladığı Şifa Eczanesi'nin de bire bir kopyası bulunan "Sağlık Müzesi" kaldırılıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu alanda, Sağlık Müzesi yerine, "Kent ve Ulaşım" konulu yeni bir sergi açılacağını belirten Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Üyesi Enver Olgunsoy, "EXPO rüyası bitti, Sağlık Müzesi, daha bir yılını doldurmadan kaldırılıyor. Oysa bundan önceki Sağlık Müzesi, 2 yıl açık kalmıştı. Burada yer alan eserler için yer arıyoruz" diye konuştu.

Su Perisi Heykeli
Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'ndeki okunabilir müze olarak kullanılan Sağlık Müzesi'nde Allianoi Antik Kenti'ndeki su perisi heykelinin yanı sıra görsel birçok malzeme bulunuyor. Müzede, tarihten günümüze İzmir ve çevresindeki sağlıkla ilgili her türlü gelişmenin sergileneceğini vurgulayan Olgunsoy, İzmir'in en eski firmalarından Seyit Şanlı'nın tarihi değere sahip birçok malzemeyi müzeye bağışladığını, yine Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nin elindeki tarihi materyalleri de Sağlık Müzesi'ne verme kararı aldığını kaydetti. Olgunsoy, "Sağlık Müzesi için Konak Doğum Hastanesi, TCDD Diş Hastanesi gibi mekanlara talip olduk. Ancak bu başvurulardan sonuç alamadık. Sağlık Bakanlığı, bakanlığa ait tarihi sağlık eser ve gereçlerini Çiğli'de muhafaza ediyor. Bu eserleri sergileme izni de verildi. Ayrıca, İzmir'in dışında Denizli, Manisa, Aydın'dan birçok tarihi sağlık eseri sergilenmeyi bekliyor. Bu durumda eldekiler, yer bulunamadığı için sokağa atılma tehlikesiyle karşı karşıya" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun 'Müze Köy' projesi olduğunu hatırlatan Olgunsoy, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'ndeki eserlerin boşaltılacağı Kasım ayından önce, eserlere yer bulunması gerektiğini hatırlattı.

'Buranın konsepti böyle'
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi ve Müzesi Müdürü Dr. Oktay Gökdemir, okunabilir müzenin belli bir periyotta değiştirilmesinin şart olduğunu belirterek, "Buranın konsepti böyle" dedi. Sağlık Müzesi sergisinden önce "Kent ve Ticaret" konulu okunabilir müzeyi 60 bin İzmirlinin gezdiğini hatırlatan Gökdemir, "Bugüne kadar ulaşımda kullanılan araçların yer altığı bir müze açmayı planladık. EXPO sürecinde Sağlık Müzesi'ni faaliyete geçirdik. Sağlık Müzesi kapsamında sergilenen Şifa Eczanesi'nin Havagazı Fabrikası'na taşınması söz konusu" diye konuştu.

YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.