Haberler

Antik kente fabrika kurulmasına tepki

Tarih: 29 Ağustos 2008 Kaynak: CNN Türk
Osmaniye'deki ''Akdeniz'in Efes'i'' Kastabala Antik Kenti ve Kırmıtlı Kuş Cenneti'nin ortasına çimento fabrikası kurulması çalışmalarıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Fabrikanın kurulmasıyla ilgili dava süreci devam ederken ÇED raporları inceniyor. Fabrikaya karşı çıkan çevrecilerin imza kampanyasına da sanatçılardan ve bilim insanlarından destek var.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesi sınırları içindeki antik kentin ve kuş cennetinin ortasına çimento fabrikası yapılması planlanıyor. Ancak fabrikanın kurulmasına tepkiler var.

Antik kenti, gün ışığına çıkaran 92 yaşındaki Halet Çambel, fabrika için planlanan yerin tarihi yer içinde kaldığını belirterek Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne başvurdu.

Çamlıbel, fabrikanın antik kente ve kuş cennetine zarar vereceğine dikkat çekti.

Çambel'in girişimine çevreciler destek verirken, köylüler ikiye bölündü. Kimi çevreye sahip çıktı kimi de "yeni iş sahası doğacak" dedi.

Fabrikanın kurulmasına henüz başlanmadı. Fabrikanın yapılıp yapılmayacağıyla ilgili iki süreç var. Yüzde 65'i yabancı olan şirketin yöneticileri, fabrika için çevre etki değerlendirme raporu ile 19 bakanlıktan izin aldıklarını açıklamıştı.

Adana Mimarlar Odası ise fabrikanın imar planının iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açmıştı. Yürütmenin durdurulması için açılan davanın sonucu önümüzdeki günlerde sonuçlanacak bu yüzden inşaata başlanmış değil.

ÇED raporunu irdeleyen Adana Çevre Koruma Kurulu da bölgede inceleme yaptı. Hazırladıkları raporu Ankara'daki merkezlerine gönderdi. Şimdi bu rapor da inceleniyor. Buradan çıkacak sonuç imar planının iptal edilip edilmemesi konusunda önemli rol oynayacak.

Fabrikanın antik kentin ortasına yapılmasıyla bölgedeki tarihi değerlerin talan edileceği de iddialar arasında bulunuyor.

Çevreciler fabrikanın başka bir yere yapılmasını istiyor. Osmaniye Kastabala Platformu bir imza kampanyası başlatırken, kampanyaya bilim insanları, yazar ve sanatçılar destek veriyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.