Haberler

Olimpiyat Köyü Metrosu’na bir adım kaldı…

Tarih: 29 Ağustos 2008 Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Otogar-İkitelli-Başak Konutları-Olimpiyat Köyü Metrosu’nun Başakşehir-İkitelli Güney Sanayi etabındaki kazı çalışması tamamlandı. 21 kilometrelik hattı yılsonunda açacaklarını müjdeleyen Başkan Topbaş, “Metroya bugüne kadar 3 milyar dolar harcadık ve dünyanın en hızlı metro çalışmasını yapıyoruz” dedi.

İstanbul yıllardır ihmal edilen metrolarına adım adım kavuşuyor. Otogar-İkitelli-Başak Konutları-Olimpiyat Köyü Metrosu’nun Başakşehir-İkitelli Güney Sanayi etabındaki kazı çalışmaları tamamlandı ve köstebek aracı canlı yayında yeryüzüne çıktı. Kazı çalışmalarının tamamlanması nedeniyle İkitelli Güney Sanayi Metro İstasyonu şantiyesinde düzenlenen törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 21,6 kilometrelik Otogar-İkitelli-Başak Konutları-Olimpiyat Köyü Metrosu'nda 25 ayrı noktada 2 bin personelin görev yaptığını belirterek, kazı çalışmaları büyük oranda tamamlanan hattın yılsonunda hizmete gireceğini söyledi.

İstanbul ‘Metropol’ olma yolunda hızla ilerliyor…
Bir kentin medeniyet ölçüsünün toplu taşıma araçlarının kullanım oranına bağlı olduğunu ve bir şehre metropol denilebilmesi için metroyla donatılmış olması gerektiğini vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, “35 bin işyeri ve 100 bin dolayında konut bulunan İkitelli bölgesine çift yönlü 9 şerit yol bile yapsak sirkülasyon sorununu çözemez. Otogar-İkitelli-Başak Konutları-Olimpiyat Köyü Metrosu’nun yılsonunda hizmete girmesiyle bu sorunu çözeceğiz” dedi.

Bir hatta ayda 50 milyon dolarlık yatırım…
21.6 kilometrelik Otogar-İkitelli-Başak Konutları-Olimpiyat Köyü Metrosu inşaatında 25 ayrı noktada 2 bin kişinin görev yaptığını belirten Başkan Topbaş, “Hatta çalışmalar çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Müteahhit firma ayda 50 milyon dolarlık iş yapıyor. Burada ekim ayından itibaren deneme sürüşlerine başlanacak. Yılsonunda da hat hizmete girecek. Vagonların bir kısmı geldi ve gelmeye devam ediyor. Bu hatta tek yönde saatte 35 bin yolcu taşınacak” diye konuştu.

60 kilometre metro çalışması devam ediyor
Göreve geldiklerinde 44 kilometre raylı sistem bulunduğunu, bunun üzerine 22 kilometre ilave ettiklerini vurgulayan Kadir Topbaş, "İstanbul genelinde şu anda 60 kilometre metro çalışmamız var. İstasyonlar dahil devam eden metro yatırımlarının maliyetinin 3 milyar doları buluyor. Öte yandan, gelecek dönemde Silivri, Sarıyer ve Beykoz’u da hedef alan 154 kilometrelik metro hattı yapmayı planlıyoruz. Mahmutbey ile Sefaköy arasına havaray, Bakırköy İDO İskelesi ile bağcılar arasına da metro hattı yaparak ulaşım sistemleri arasında entegrasyon sağlayacağız” şeklinde konuştu. Törende konuşmaların ardından Başakşehir-İkitelli Güney Sanayi etabındaki kazı çalışmaları tamamlayan köstebek aracı canlı yayında yeryüzüne çıktı.

Metro çalışmasının detayları…
Otogar-İkitelli-Başak Konutları-Olimpiyat Köyü Metrosu’nun toplam uzunluğu 21,6 kilometre. Hattın 5,8 kilometrelik Otogar-Bağcılar-Kirazlı güzergahı 5 istasyon bulunuyor. Sistem bu güzergahta hafif metro olarak inşa edildi. Hattın 15,8 kilometrelik kısmı ise Kirazlı İstasyonu ile İkitelli Güney Sanayi ile Başak Konutları ve Olimpiyat Köyü Bağlantısından oluşuyor. Hattın 11 istasyon bulunan bu kısmı ise metro olarak inşa ediliyor. İkitelli Güney Sanayi ile Başak Konutları ve Olimpiyat Köyü arasında kazı çalışmaları tamamlandı. 5 kilometrelik Kirazlı ile İkitelli Güney Sanayi arasında kazı çalışmaları halen devam ediyor. Metro tünellerinin kazısı köstebek adı verilen TBM ile (Tünel Delme Makinesi) yapılıyor. Günde 20 metre tünel açan makineler, kazının ardından hazır betonlarla tünel duvarlarını kaplıyor.

Tüneller hafif raylı sistem kısmının çift hat 4 bin 236 metrelik tünel tamamlandı. Metro kısmının çift hat 9 bin 60 metrelik tünelin yüzde 39,6’sı ve çift hat 1878 metre tünelin tamamının kazısı ile beton kaplama işlerinin yüzde 89,7’si tamamlandı. Bağcılar istasyonu dışında tüm istasyonlarda kaba inşaat işleri devam ediyor. Kazı işlerinin yüzde 66,2’si ile betonarme işlerinin yüzde 28,4’ü tamamlandı. İnce işlere ve elektromekanik montajlara (ray döşeme, havalandırma, güvenlik, aydınlatma gibi ) başlandı. Tüneller köstebek denilen dev aletlerle (TBM) kazılıyor. TBM ile daha önce hazırlanan segmentleri (beton ve demirden oluşan hazır eleman) tünele monte ediyor. Günde (zeminin durumuna göre) 12-20 metre kazılıyor. (Günlük 31 metre kazı hızına ulaşıldığı oldu.) 4 adet TBM (köstebek) karşılıklı olarak 24 saat aralıksız çalışıyor. Bu metro hattındaki çalışma, dünyanın en hızlı metro kazı çalışması olarak kabul edildi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.