Haberler

Tarihi değirmenler turizme açılamıyor

Tarih: 1 Eylül 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Yaşar Anter
Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu’nun Bodrum’un Haremtan Tepesi’ndeki arazisinde bulunan 300 yıllık iki yel değirmenini restore ederek, kültür turizmine kazandırmak için hazırlattığı proje, Muğla Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu’na takıldı. Nalbantoğlu, kurulun projeyi onaylamamasının kendisini şok ettiği söyledi.

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Gündüz Nalbantoğlu, (65) 1960 yılında, Bodrum’un Eskiçeşme Mahallesi, Yedideğirmenler Mevkisi, Haremtan Tepesi’nde, içerisinde 300 yıllık iki yel değirmeni bulunan 2 bin 600 metrekarelik arsa satın aldı. Bodrum şehir merkezi ve Karaada manzaralı arsasına otel yapılması için bir çok teklif geldi. Ancak Gündüz Nalbantoğlu, arsasındaki değirmenleri kültür turizmine kazandırmak için bu teklifleri geri çevirdi. 3 Eylül 1987 tarihinde bölgeyi İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu birinci derece doğal SİT ilan etti. Nalbantoğlu, ilk olarak 10 yıl önce, arsasındaki değirmenleri restore ettirip birini geçmiş yıllarda olduğu gibi işler hale getirip, kır kahvesi yapmak, diğerini de Süngercilik Müzesi’ne dönüştürmek için proje hazırlattı. İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu’na müracat etti. Kurul onay vermeyince Nalbantoğlu Aydın Bölge İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Bu arada Muğla Koruma Kurulu açılınca, Nalbantoğlu tekrar başvurdu. İddiaya göre kurul, "Sen bize dava açmışsın, dosyaya bakamayız" diyerek projede değişiklik istedi. Bunun üzerine Nalbantoğlu, davasını geri çekti. Bodrum Belediyesi ve Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı’nın (BOYTAV) da onay verdiği projede istenilen değişiklikleri yapan Nalbantoğlu, geçtiğimiz yıl tekrar müracatta bulundu. Kurul 15 Mayıs 2008 tarihli kararında, sadece yel değirmenlerinin restorasyonuna izin verdi. Müze ve kır kahvesi yapılmasını ve değirmen olarak çalıştırılmasını onaylamadı.

Pişman ettiler
Projenin onaylanmaması üzerine şok yaşayan Nalbantoğlu, projenin hazırlanması, gerekli yerlere müracaat ve dava masrafları olarak 150 bin dolar masraf yaptığını belirterek, "Bölgedeki sahipli olan 5 değirmeni de proje kapsamında restore edip kültür turizme kazandıracaktım. Arsama beş yıldız otel yapsaydım bugün 50 milyon dolarlık tesisim olurdu, arsayı satmam için 5 milyon dolar verdiler vermedim. Gerekçe gösterilmeden değirmenlerin restorasyon projesine izin verilmeyerek cezalandırılmaya bir türlü anlam veremedim. 700 bin dolara mal olacak proje için devletten beş kuruş istemedim. Kültür turizmi için yaptığım fedakarlığa pişman ettirdiler. Hukuki mücadeleyi sürdüreceğim" dedi.

Koruma Kurulu herşeye engel
Projeye destek veren BOYTAV Başkanı Mehmet Kocadon, 5 bin yıllık geçmişe sahip olan Bodrum Yarımadası’ndaki tarihi yaşayarak, yaşatmak zorunda olduklarını söyledi. Kocadan, Nalbantoğlu’nun restore etmek için projelendirdiği yel değirmenlerinin büyük bir bölümünün harabe halinde olduğuna, neredeyse tuvalet gibi kullanıldığına dikkati çekerek, " Koruma Kurulu, her şeyi yasaklayarak vatandaşın tarihe ve kültüre sahip çıkmasına engel oluyor. Nalbantoğlu, 1987 öncesi bölgeye istediği tesisi yapabilir, çok büyük paralar kazanabilirdi. İnsanları tarihe sahip çıktığı için pişman etmeye gerek yok. Bu projesinin hayata geçirilmesi için elimden gelen tüm desteği vereceğim. 3 bin 500 yıllık antik tiyatro restore edildi, konserler tiyatrolar düzenleniyor. Bodrum Kalesi de öyle. İnsanlar tarihi yaşayarak mı öğrense yoksa değirmenler tuvalet olarak mı kullanılsa iyi olur. Nalbantoğlu kendisi için otel veya disko için değil; kültür turizmine kazandırılacak eserler için izin istiyor" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.