Haberler

Egeli işadamı İzmir'i teknoloji kenti yapacak

Tarih: 4 Eylül 2008 Kaynak: Referans Yazan: Sinan Doğan
25 milyar dolarlık yatırımla, İzmir'i dünyanın sayılı teknoloji kentlerinden biri yapacak olan "İzmir-Urla Teknoloji Geliştirme Bölgesi" projesi, 6 aylık yoğun bir çalışma dönemi sonunda imza aşamasına geldi. Dünyada 17 teknoloji geliştirme bölgesi işleten Fransız CICOM firmasıyla başlayan görüşmeler ve yasal hazırlıklar tamamlandı.

Bakanlar Kurulu kararıyla 2002 yılında teknoloji geliştirme bölgesi olarak ilan edilen İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'ne (İYTE) ait 2 milyon 183 bin metrekarelik alanın üst kullanım hakkı, 10 Eylül'de İYTE Rektörlük Senato Salonu'nda imzalanacak anlaşma ile Fransız CICOM'a verilecek.

Yaklaşık 5 milyar doları başlangıçta olmak üzere toplam 25 milyar dolarla Türkiye'nin en büyük yatırımlarından biri olacak projede, Hazine'nin tahsis ettiği arazinin mülkiyeti dahil pek çok konuda ileride sorun yaşanmaması için Türk ve Fransız hukukçular uzun süreden beri hiçbir nokta açık kalmayacak şekilde çalışmalar yapıyordu. İmzaların atılmasıyla CICOM firması, İzmir-Urla'daki teknoloji geliştirme bölgesinin işleticisi olacak. İmzadan hemen sonra ise İYTE, Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD), Ege Bölgesi Sanayi Odası, Vestel, Tepekule Holding, Tetusa firmalarının ortağı olduğu İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi AŞ ile CICOM firması ortaklığıyla bölgeyi işletecek şirket kurulacak. Şirketin hisselerinin yüzde 75'i Fransızlara ait olacak.

Sophia Antipolis gibi olacak
İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken, işbirliğiyle bölgeyi yabancı teknoloji şirketlerinin yanısıra Türkiye'deki KOBİ'lerin de hizmetine sunacaklarını açıkladı. Teknoloji firmalarının ülkelerindeki yasalara göre her yıl kârlarının bir bölümünü yatırıma dönüştürmek zorunda olduğunu belirten İlken, "Bunu da ekim, kasım ayları gibi yapmak zorundalar. O nedenle Fransızlar bir an önce yatırıma başlamak istiyor" dedi.

Yaklaşık 5 ay önce CICOM'un kurup işlettiği Fransa'nın Nice şehrindeki Sophia Antipolis'i ziyaret ettiklerini belirten İlken, şöyle devam etti: "İçinde 6 golf tesisi, oteller, spor alanları, yüzbinlerce metrekare kapalı ofisi olan bölge, 35 bin kişinin 24 saat yaşadığı ve çalıştığı bir yer. 50 metrekarelik stüdyo daireler, 500 metrekarelik rezidanslar var. O modelden hareketle daha gelişmiş bir bölge kuracağız. KOBİ'leri ve üniversiteleri bölgeye çekeceğiz. Bölgede yat limanı ve havaalanı bile planlanıyor."

İşbirliğiyle şu an 63 firmanın Ar-Ge çalışması yaptığı bölgenin, dünyanın en önemli teknoloji bölgelerinden biri haline geleceğini vurgulayan İlken, Fransızlar'ın, altyapı yatırımcılarını ve dünya teknoloji devlerini bölgeye getireceğini söyledi. İlken, "Urla, 25 bin çalışana sahip, yüzlerce Ar-Ge birimininin bulunacağı, teknoloji firmalarının toplam 25 milyar dolarlık yatırım yapmasının beklendiği bir tekno kente dönüşecek" dedi.

Hayal ettik başardık
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu da, 14 aylık mücadelenin sonucu olarak dünyanın en büyük teknoloji bölgelerini işleten CICOM'u İzmir'e getirmeyi başardıklarını söyledi. Elmasoğlu, "Teknoloji bölgesi İzmir'e hedeflediği açılımı getirecek. Türkiye'den Avrupa ve ABD'ye beyin göçü engellenecek. Eğitimli çocuklarımız kentimizde işlerini kuracak. Bölge Çeşme'ye kadar genişleyip büyüyecek" diye konuştu.

Teknoloji bölgesinde neler olacak
- Yatırım miktarı toplam 25 milyar dolara kadar çıkacak.
- 25 bin çalışan olacak.
- 35 bin kişinin 24 saat yaşayıp gezebileceği bir alan oluşturulucak.
- Bunun için yüzbinlerce metrekare kapalı ofis alanı kurulacak.
- 50 metrekarelik stüdyo daireler, 500 metrekarelik rezidanslar inşa edilecek.
- Otel, restoran, spor tesisleri kurulacak.
- 6 golf alanı olacak.
- Dev yeraltı otoparkları inşa edilecek.
- Yat limanı olacak.
- Teknoloji devleri bölgeye gelecek.
- Küçük ölçekli firmalar gelecek.
- Alaçatı'ya havaalanı inşa edilecek.
- Deniz otobüsleri ve metro işleyecek.
- Bölgede üniversiteler bulunacak.
- Yetenekli girişimciler kendi işlerini kuracak.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.