Haberler

Buz Tabakalarındaki Çekilme Kaygı Verici Oldu

Tarih: 4 Eylül 2008 Kaynak: Birgün
Birleşmiş Milletler, küresel ısınmanın sürmesi halinde, dünyadaki dağ sıralarının büyük bölümünün, doruklarındaki buz tabakalarını bu yüzyıl içinde kaybedebilecekleri uyarısında bulundu.

BM Çevre Programı ile Dünyanın Buz Tabakaları Gözlem Servisi"nin ortak raporuna göre, 2006’da rekor oranda buz kütlesi eridi, 21"inci yüzyılın başlamasından bu yana da buz tabakalarının ortalama erime oranı ikiye katlandı. Buz tabakalarının dönemsel erimesi normal kabul ediliyor, ama son bir kaç yılda, erimenin hızlanmasını bilim insanları endişe verici buluyorlar.

Su kaynakları tehlikede
Bu yeni rapor, buz kütlelerindeki beklenmedik kaybı belgeliyor. Buna göre 2004 ve 2006 yıllarındaki çekilmeler, 1998 yılındaki rekor kayıpların iki katına ulaştı. İklim uzmanları, dünyadaki buz kütlelerinin iklimdeki değişikliklere karşı hassas olduklarına dikkat çekiyorlar: Uzmanlara göre çekilmenin hızı da bu nedenle kaygı verici. BM raporunda, çekilmenin mevcut hızda devam etmesi halinde, bir çok buz tabakasının bu yüzyılın sonunda ortadan kaybolabileceği vurgulanıyor. Buz tabakalarında yaz dönemindeki erimeyle açığa çıkan su, bir çok nehre kaynak oluşturuyor. Buz tabakalarının tamamen yokolması ise gelecekte milyonlarca insanın su kaynaklarını tehdit edebilir. Birleşmiş Milletler, bu alanda daha fazla araştırılma yapılmasını istiyor. Batı Avrupa ve Kuzey Amerika buz tabakalarına ilişkin kapsamlı veri toplanmış olsa da, Orta Asya ve tropikal kesimlere ilişkin yeterli bilgi bulunmuyor ki bu kesimlerin ekosistemleri, büyük ölçüde buzulların ne kadar yeterli olduğuna bağlı.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.