Haberler

Makedonya’yı da ‘TAV’ladı

Tarih: 4 Eylül 2008 Kaynak: Radikal
TAV Havalimanları Holding, Makedonya’daki Üsküp ve Ohrid şehirlerinde bulunan iki uluslararası havalimanının işletimi ve Shtip şehrinde yeni bir kargo havalimanı inşaatını kapsayan ihaleyi kazandı.

TAV Balkanlar’da köprü başını kurdu. Makedonya Ulaştırma Bakanlığı’nın, Üsküp ve Ohrid’deki iki sivil havaalanının modernize edilip işletilmesi ve Shtip’te de bir bir havaalanının da inşaası için açtığı ihalede son aşamaya kalan TAV Havalimanları Holding kazandı.

Böylelikle ihaleye teklif veren tek şirket olan TAV Havalimanları Holding 200 milyon avro (290 milyon dolar) tutarındaki işi üstlenmiş oldu. Makedonya TAV’ın Balkanlar’da yatırım yaptığı ilk ülke oluyor.

TAV dünyaya yayılıyor
TAV Havalimanları Holding’den Reuters haber ajansına bilgi veren bir yetkili, “İhale üç havalimanını kapsayan bir paket niteliğinde. Üsküp’teki Alexander The Great (Büyük İskender)ve Ohrid’deki St Paul The Apostle Uluslararası Havalimanları’nın 20 yıl süreyle işletilmesini ve Shtip’te yeni bir kargo havalimanı inşasını kapsıyor” diye konuştu.
TAV Havalimanları Holding Makedonya havalimanlarının işletilmesi ihalesinde ön elemeyi geçen Hochtief (Almanya), Vienna (Avusturya), Egeis Kaupphing-Singer Friedlander (İngiliz Fransız ortaklığı) gibi dünya devleriyle yarıştı. Bunun sonucunda da son aşamada teklifi veren ve tüm şartları sağlayan tek şirket oldu. Üsküp ve Ohrid havaalanları geçen yıl 680 bin yolcuya ev sahipliği yaptı. TAV Havalimanları Holding Türkiye’de İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa İç ve Dış Hatlar Terminallerini, İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ni işletiyor. Antalya Gazipaşa Havaalanı’nının da işletme hakkına sahip.

Yurtdışında ise Gürcistan’ın Tiflis ve Batum, Tunus’un Monastir Habib Bourguiba Uluslararası Havalimanı’nı işleten TAV Tunus’un Enfidha Zine Abidine Ben Ali Uluslararası Havalimanı’nın işletme hakkını da elinde bulunduruyor.

Ön yeterlilik aldığı yerler
Bu arada TAV Havalimanları Holding ayrıca Rusya’nın St. Petersburg şehrindeki bulunan Pulkovo Havalimanı’nın geliştirme projesi kapsamında, 2009 yılı ilk yarısında yapılacak ihale için teklif vermek üzere ön yeterlilik aldı. TAV Havalilanları Holoding, Letonya Ulaştırma Bakanlığı tarafından düzenlenen ve başkent Riga’da bulunan SJSC Riga Uluslararası Havalimanı yönetimiyle ortaklık kurmak sureti ile havalimanının altyapı gelişimini ve işletmesini hedefleyen ihale çerçevesinde, Litvanya’nın önde gelen inşaat şirketlerinden Skonto Buve LTD ile konsorsiyum kurarak, ön yeterlilik için başvurdu.

Abu Dabi’de bekleyiş sürüyor
Şirketin, Abu Dabi Uluslararası Havalimanı’nın kamu özel sektör (PPP) işbirliği adı altında geliştirme projesi için verdiği teklif değerlendirme sürecinde yeterli görülen üç tekliften biri oldu. TAV Havalimanları Holding bu ihalede de ikinci (son aşama) teklifini vermek üzere davet edildi. Abu Dabi, toplam 5 milyar dolarlık bir proje olarak gösteriliyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.