Haberler

İstanbullu metrobüsü sevdi

Tarih: 4 Eylül 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Mühenna Kahveci
İstanbul'un trafik sorununa karşı geliştirilen önemli çözümlerden biri olan metrobüs projesi, ilk etapta eleştiri konusu olsa da bugün büyük takdir topluyor.

Metrobüs hattının Kozyatağı ve Beylikdüzü etaplarının da tamamlanmasıyla birlikte 54 kilometre uzunluğa ulaşacak olması İstanbul trafiği için bir devrim niteliği taşıyabilir. Sadece Topkapı-Avcılar hattı bile İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) açısından büyük bir kazanım oldu. Topkapı-Avcılar arasında inşaatın beklenenden uzun sürmesi ve başta üstgeçitler olmak üzere hattın çok sayıda eksikle hizmete sokulması eleştiri konusu olmuştu. Ancak Topkapı-Zincirlikuyu hattıyla ilgili şu anda yaşanılan trafik sıkışıklığı dışında yöneltilebilecek çok fazla eleştiri yok gibi görünüyor. Çünkü bu hattaki çalışmalar, ulaşım projelerinde bugüne kadar pek görülmeyen bir hızda yürüyor. Mevcut Topkapı-Avcılar hattı ele alınacak olursa, bu hattaki sefer sayısının sıklığı, araçların konforu ve trafiğe karışmaması İstanbulluyu memnun ediyor. Daha önceden trafiğin yoğun olduğu saatlerde 1-1,5 saatte kat edilebilen bu mesafede yolculuk süresi, metrobüs hattında 20 dakika sürüyor. 14 istasyonun bulunduğu 18,3 kilometrelik hatta 85 araç çalıştığından dolayı yolcular duraklarda beklemek zorunda kalmıyor. Topkapı-Avcılar hattında 24 saat esaslı çalışma programına geçilmesi de önemli bir ayrıntı.

Metrobüs projesinin Topkapı-Zincirlikuyu etabındaki çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Mayıs ayında 10 firmanın katılımıyla ihalesi yapılan ve 115 milyon YTL'ye Kalyon İnşaat'a verilen proje, tamamlanma noktasına geldi. İnşaat, Başkan Kadir Topbaş'ın hattın okulların açılacağı 8 Eylül tarihinde hizmete gireceği vaadini yerine getirmek için gece gündüz devam ediyor. Bu etabın dikkat çeken bir yönü de İstanbul için önem taşıyan yerlerden geçmesi. Edirnekapı Mezarlığı, Eyüp sultan Camii, Feshane, Okmeydanı SSK Hastanesi, PERPA ve Çağlayan'daki adliye binası bunlardan bazıları. Ayrıca Mecidiyeköy ve Zincirlikuyu'da da büyük iş merkezleri bulunuyor. Metrobüsle birlikte buralara ulaşmak çok daha kolay hale gelecek. Metrobüsün hizmete girişiyle bu önemli merkezlere ulaşmak için kullanılan binlerce araç trafiğe çıkmayacak.

İnşaat tamamlanınca Zincirlikuyu-Avcılar arasında günlük 1.080 sefer düzenlenecek, 400 bin insan yolculuk yapacak ve ulaşım 45 dakika sürecek. İBB vatandaşlardan tam not alan metrobüs projesini E-5 dışındaki yollarda da uygulamaya hazırlanıyor. Metrobüsler birkaç sene içinde Aksaray-Milliyet Sitesi, Beşiktaş-Levent, Bostancı-Söğütlüçeşme, Edirnekapı-Vezneciler ve Kozyatağı-Tuzla arasında da sefer yapacak. Metrobüs, tünel yollar ve devam eden raylı sistem yatırımları tamamlandığında, belki 10 yıl sonra İstanbul'da özlenen toplu taşıma sistemi hayata geçmiş olacak.

Metrobüs hattında kullanılmak üzere Hollanda'dan satın alınan gerçek metrobüs araçlarından şu ana kadar sadece 4'ü İstanbul'a geldi. Metrobüsler deneme seferleri dışında henüz yola çıkmadı. İBB yetkilileri, metrobüs hattındaki yoğunluğun mevcut otobüslerle karşılanmasından dolayı gerçek metrobüslere şu an ihtiyaç duyulmadığını belirtiyor. Metrobüslerin hatlar tamamlanınca sefere çıkacağı tahmin ediliyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.