Haberler

Evimizi 30 milyon Euro’ya tasarruflu aydınlatıyoruz

Tarih: 5 Eylül 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Hanife Baş
Konutlarda enerji tasarruflu ampul kullanımı, hükümetin kamu binalarına 80 bin ampülün takılacağının açıklamasıyla artarken, 100 milyon Euro’luk büyüklüğe ulaşan ampul pazarında tasarruflu ürünlerin oranı yüzde 30’u aştı. Yetkililer enerji tasarruflu ampul kullanımının yılda yüzde 15 oranında arttığını belirterek, kullanımın artmasıyla Türkiye’de her yıl fazladan 250 megawatt saat civarında elektrik tasarrufu yapıldığı söylüyor.

Kamu binalarında yüzde 80 tasarruf sağlamak için bir ayda 80 bin tasarruflu ampul takılması kararı, konutlardaki tasarruflu ampul talebini de artırdı. 100 milyon Euro’luk büyüklüğe ulaşan ampul sektöründe tasarruflu ürünlerin oranı giderek artıyor. Tasarruflu ampullerin Türkiye’de kullanım oranının ise yüzde 30 oranında olduğu tahmin ediliyor. Yeni tip konutlardaki aydınlatma dekorasyonunda da bu lambalar daha fazla tercih ediliyor.

Talepte yüzde 15 artış var
Osram Türkiye CEO’su Erol Kırılmaz, bu yıl sektörde ekonomik durgunluk kendini hissettirmiş olsa da, elektrik zamları ve hükümetin enerji tasarrufuyla ilgili çalışmaları ve küresel iklim değişikliğinin gündeme gelmesi gibi nedenlerin enerji tasarruflu ampullere ilgiyi artırdığını kaydetti. Türkiye’de ampul pazarının 100 milyon Euro’luk büyüklüğe sahip olduğunu aktaran Kırılmaz, piyasada 1 Euro’dan başlayıp yüzlerce Euro’ya ulaşan farklı kategorilerde ampul satıldığını aktardı.

Kırılmaz, enerji tasarruflu ampul pazarının, tüm sektöre kıyasla daha hızlı büyüdüğünü ve bu yıl yaklaşık yüzde 15 artış gösterdiğini ifade ederek, "Sadece bu artış sayesinde Türkiye’de her yıl fazladan yaklaşık 250 megawatt saat civarında elektrik tasarrufu sağlandığını söyleyebiliriz. Türkiye’de kişi başına elektrik tüketiminin yıllık 2 bin kilowatt saat olduğunu varsayarsak, yaklaşık 125 bin kişinin bir yılda tükettiği elektriği tasarruf etmiş oluyoruz" dedi. Tüm pazarın yüzde 30’unun enerji tasarruflu kompakt flüoresan lambalardan oluştuğu bilgisini veren Kırılmaz, enerji tasarruflu ampule son yıllarda gösterilen talebin artışındaki etkenleri de "Küresel iklim değişikliği konusunun gündemde olması, kaliteli inşaatların artması, gelir seviyelerindeki kademeli yükseliş ve elektriğe gelen zam" şeklinde sıraladı.

Kalitesiz ampüllere dikkat
Orta vadede enerji tasarruflu ampul trendinin aynı şekilde artarak devam etmesi bekleniyor. Kırılmaz, piyasadaki ucuz ama kalitesiz ampullere dikkat edilmesi gerektiğine de dikkat çekerek, enerji tasarruflu ampul adıyla satılan kalitesiz lambalarda satın alma maliyetini düşüreyim derken aslında tasarruf etmeyen lambalara gereksiz yere daha fazla para ödendiği uyarısında bulundu.

Türk Philips Tüketici Aydınlatması Ülke Satış ve Pazarlama Müdürü Ömer Toy da, enerji tasarruflu ampullerin pazarın en hızlı büyüyen segmentini oluşturduğunu vurgulayarak, "Enerji sıkıntısının arttığı günümüzde enerji tasarruflu ürünlerin kullanımları gittikçe yaygınlaşıyor. Enerji tasarruflu ampul pazarı da bu talep doğrultusunda toplam pazardan daha hızlı büyüyor" değerlendirmesini yaptı.

4 ampul ayda 10 YTL tasarruf sağlıyor
Tasarruflu aydınlatma cihazlarının hem konutlara, hem de ülke ekonomisine katkı sağladığını kaydeden Türk Philips Tüketici Aydınlatması Ülke Satış ve Pazarlama Müdürü Ömer Toy, şunları söyledi: "Türkiye’de evlerde harcanan elektriğin yaklaşık yüzde 25’i aydınlatmaya gidiyor. Evlerde enerji tasarruflu ampul kullanılması durumunda yüzde 80’e varan oranlarda tasarruf elde edilmesi mümkün. Yeni zamlı elektrik fiyatları göz önünde bulundurulduğunda, örneğin bir evde 4 veya 5 ampulun enerji tasarruflu ampul ile değiştirilmesi durumunda ayda 10 YTL’ye varan bir tasarruf sağlanır."

Kısa sürede fiyatını çıkarıyor
Akkor filamanlı standart bir lambanın fiyatı 35-50 Ykr arasında. Enerji tasarruflu lambaların fiyatı ise 4-9 YTL aralığında. Osram Ceo’su Erol Kırılmaz, aradaki fiyat farkı yüksek gibi gözükse de, hem kullanım süresince elde edilen tasarruf, hem de kısa sürede arızalanan akkor filamanlı standart lambaların tekrar satın alma maliyetinin, bu farkı dengelediğinin altını çizdi.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.