Haberler

Koku sorununa yıl sonu sözü

Tarih: 5 Eylül 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Deniz Biliroğlu
ASKİ Genel Müdürü Kılıç Ankara’daki koku sorununa ilişkin olarak, "Kanalizasyonların bir kısmını yeniledikten, Ankara Çayı’nı da temizledikten sonra Ankara’daki koku problemini tamamen çözmüş olacağız. Bu da çok zaman demek değil. 2008 sonunda bu sıkıntıların tamamını çözmeyi hedefliyoruz" dedi.

Başkent’teki kötü kokuyu engellemek için kapsamlı bir çalışma yaptıklarını söyleyen ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, "Ankara Çayı’nı yeni kurduğumuz arıtma tesisleriyle çaya gelen atıksuyu yakın zamanda temizleyeceğiz. Kanalizasyonlar konusunda da üzerimize düşeni yapıyoruz" dedi.

Çubuk’ta yapılan arıtma tesislerinin önümüzdeki hafta içinde biteceğini, Karaköy’de yapılan arıtma tesislerinin de en geç Ekim ayı ortasında bitirileceğini belirten Kılıç şöyle konuştu:

"Uzun yıllardır kanalizasyon hatları yağmur sularına bağlı, bu da Ankara Çayı’na akıyor. Hal böyle olunca da çay bir türlü temizlenemiyor ve koku yapıyordu. Ankara Çayı’nın yaydığı kötü kokuların engellenebilmesi için kapsamlı bir çalışma başlattık. Şimdi başlattığımız çalışmayla bu hatların aktarımını yapıyoruz. Çayda görsel kirlilik oluşturan dip çamuru ve kaba atıkları temizliyoruz. Çaya gelen kanal atıkları doğrudan Tatlar Atıksu Arıtma Tesisi’ne gönderilecek ve Ankara Çayı’nın kirlenmesi engellenecek. Ayrıca Çubuk ve Karaköy’e yapılan iki ileri arıtım yapan atıksu tesisi Ankara Çayı’nı tamamen temizleyecek.

Temizliği gece yapıyoruz
Çubuk’ta yapılan arıtma tesisini önümüzdeki hafta içinde bitireceğiz. Karaköy’de yapılan arıtma tesislerinin de en geç Ekim ayında tamamlamayı hedefliyoruz. Bu arıtma tesisleri Ankara Çayı’na atık suların gelmesi engellenecek böylelikle çaya temiz su girişi sağlanmış olacak. Atık su girişi engellendiğinde de kötü koku kendiliğinden ortadan kalkacak.

Kanalizasyonlar konusunda da ASKİ üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaya çalışıyor. Zaman zaman sıkıntılar yaşasak da vatandaşı mağdur etmemeye çalışıyoruz. Yaz aylarında zaman zaman ağır koku oluşabiliyor. Gündüz saatlerinde aşırı bir durum olmadığı sürece temizlik yapma şansımız yok. Gece vatandaşlar evlerine çekildiklerinde gerekli temizliği yapıyoruz.

Kanalizasyonların bi kısmını yeniledikten, Ankara Çayı’nı da temizledikten sonra Ankara’daki koku problemini tamamen çözmüş olacağız. Bu da çok zaman demek değil. 2008 sonunda bu sıkıntıların tamamını çözmeyi hedefliyoruz."

Öte yandan bu sene içerisinde ilçe ve kademe belediyeleri ile köylerde yaklaşık olarak 750 km’lik içme suyu şebekesi döşemeyi planladıklarını söyleyen Kılıç, "Altyapı ve üstyapı dahil olmak üzere yaklaşık 20 milyon YTL tutarındaki bu hatlarla Ankara civarındaki tüm ilçe ve köylerin su problemi çözülecek" açıklamasını yaptı.

Başkanlar da şikayetçi
Ankara Çayı’nın geçtiği ilçelerden olan Mamak ve Sincan’ın belediye başkanları da kokudan şikayetçi. Vatandaşlardan çok sayıda şikayet aldıklarını söyleyen başkanların görüşleri şöyle:

Sincan Belediye Başkanı Hasan Altın: Ankara Çayı’nın kokusunda özellikle yaz aylarında büyük sıkıntı duyuyoruz. Bunu da gerekli mercilere bildiriyoruz. Ancak biz bu konuda bir şey yapamıyoruz. Çünkü bu ASKİ’nin yetkisinde. ASKİ bu konuyla ilgili gerekli çalışma başlattı. Bu çalışmanın problemi çözeceğine inanıyorum.

Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin: Bize Ankara Çayı için çok şikayet geliyor. Ancak Ankara Çayı Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda. ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç bu konuda çok duyarlı, başlattığı çalışmayla bu sorunu çözeceğini düşünüyorum.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.