Haberler

Pompeiopolis de kazı sezonunu tamamladı

Tarih: 5 Eylül 2008 Kaynak: CNN Türk
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesindeki Pompeiopolis Antik Kenti'nde bu yılki kazı çalışmaları sona erdi.

Münih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latife Summerer'in kazı başkanlığını yürüttüğü çalışmalarda, MS 2'nci yüzyıla ait, Roma İmparatoru Marc Aurel'in figürünün yer aldığı gümüş sikkenin yanı sıra et pazarı, demir ocağı, geç Roma dönemine ait mozaikli villa kalıntılarına ulaşıldığı bildirildi.

Almanya Münih Üniversitesi ve Taşköprü Belediyesinin ortaklaşa yürüttüğü kazıda, geçen yıl bulunan Agustus Tapınağı, büyük Roma Hamamı ve kanalizasyon şebekesinde çalışmalar genişletildi. Jeofizik çalışmalarına hız kazandırıldı.

Bu yıl 45 gün süren kazılarda Alman, Fransız, İtalyan, Rus ve Amerikalı arkeolog, restoratör, seramikçi ve mimarlardan oluşan 39 kişilik ekip çalıştı.

Kazı başkanı Prof. Dr. Summerer, Pompeiopolis'in Karadeniz Bölgesi'nin ilk klasik arkeolojik kent kazısı olduğuna dikkati çekti.

Summerer, Moskova Devlet Tarihi Müzesi Seramik Uzmanı Dr. Denis Zhuaev'in yaptığı araştırmalar sonucu Pompeiopolis'ten çıkarılan seramiklerin Karadeniz'in kuzey kısmından (Kırım, Rusya) çıkarılanlara çok benzediğini, bu bulgudan yola çıkılarak o dönemde Rusya, Kırım ile Pompeiopolis arasında ticari ve kültürel alışveriş olduğunun düşünülebileceğini söyledi.

Summerer, bu yılki çalışmaların oldukça verimli geçtiğini, buluntuların gelecek yıllardaki kazı çalışmalarına ışık tutacağını belirterek, daha geniş ve uluslararası ekiple çalışmalara devam edeceklerini kaydetti.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.