Haberler

Çöle kurulacak paneller dünyaya enerji verecek

Tarih: 5 Eylül 2008 Kaynak: Türkiye
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’i Plön Şatosu’nun kapısında Kiel Üniversitesi Ekonomi Enstitüsü Direktörü Dr. Jürgen Stehn karşıladı. Sempozyumda bu yılın danışma genel kurulu üyeliğini de yapan Bakan Şimşek ilk gün küresel sosyo ekonomik konularda sunum yapacak.

Küresel Ekonomik Sempozyumda iklim değişikliği, küresel ısınma ve dünyanın enerji problemi ile çözüm önerileri ele alındı. Almanya’nın Kiel kenti yakınlarındaki Plön kasabasında yapılan ve Türkiye’yi Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in temsil ettiği Küresel Ekonomik Sempozyumda, küresel ısınmadaki artışı 2 derecenin altında tutmak için 2030 yılına kadar 22 trilyon dolar yatırım yapılması gerektiği kaydedildi. Düzenlenen sempozyumda ayrıca, 2040 yılında dünya toplam enerji tüketiminin yarısının çöllerde kurulacak güneş enerjisi yatırımlarıyla karşılanabileceği de ifade edildi. 

Güneşe 400 milyar dolar
Avrupa’nın enerji talebinin belirli bir kısmını karşılamak için Kuzey Afrika’da 2050 yılına kadar 400 milyar dolar seviyesinde bir güneş enerjisi yatırımının gerektiği vurgulandı. Dünyada 40 milyon metrekarelik çölün güneş enerjisine uygun olduğu belirtilirken, Teksas eyaleti dahil ABD eyaletlerinde çok yoğun bir şekilde rüzgar santrali yatırımı yapıldığına dikkat çekilirken, enerjide kamu kaynakları yerine teşvik politikalarıyla özel sektör yatırımlarının artırılması gerektiği, hidro elektrik santrallerinden sonra rüzgar ve güneş enerjisinin en önemli alternatif kaynak haline geleceği vurgulandı.

Dünyaya yön verenler katılıyor
Küresel ekonomik problemlerin çözümü alınında tavsiyelerde bulunacak olan Danışma Kurulunda, Devlet Bakanı Şimşek ile birlikte, Nobel Ekonomi Ödülü Sahibi Ekonomi Profesörü George Akerlof ile akademisyen James Heckman, IMF eski Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, IMF eski baş ekonomisti Kenneth Rogoff, Almanya Eski Başbakanı Helmut Schmidt gibi isimler de yer alıyor. Üç gün sürecek olan toplantılara katılacak olan Bakan Şimşek’in Cumartesi günü Türkiye’ye dönmesi bekleniyor. Küresel Ekonomik Sempozyumda, enerji, gıda, sosyal güvenlik, küresel iklim değişiklikleri, küreselleşmenin önündeki problemler gibi konularda yuvarlak masa toplantıları düzenlenecek.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.