Haberler

Bitlis Kalesi 2008 kazıları verimli geçti

Tarih: 5 Eylül 2008 Kaynak: CNN Türk
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Sanat Tarihi Bölümü ve Bitlis Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, Bitlis Kalesi'nde, 2008 yılı kazı çalışmalarının sona erdiğini bildirdi.

Prof. Dr. Pektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılı kazısında, iç kale kısmının güney tarafında ve önceki yıllarda ortaya çıkarılan hamamın doğu tarafında açma çalışmalarının yürütüldüğünü söyledi.

Bu yıl ve geçen yıllarda ortaya çıkarılan mekanların duvarlarının geçici olarak konservasyonlarının yapıldığını belirten Prof. Dr. Pektaş, şöyle konuştu:

"İç kalede geçen yıl açtığımız mekanı güneye doğru genişleterek, seviye indirme çalışması yaptık. Burada daha çok 15. ve 16. yüzyıllara ait buluntular ortaya çıkardık. 10-15 metrelik bir alanda çalışma yürüttük. Burada da 18 ve 19'uncu yüzyıllara ait evlerin temel kalıntıları ortaya çıktı. Bunun dışında 2005 yılında ortaya çıkardığımız hamamın üzerini çelik konstrüksiyonla kapattık.

Bununla ilgili restorasyon projemizi önümüzdeki ay ilgili kurula sunacağız. Onay verilmesinin ardından restorasyona başlanılacak. Bu yıl ve geçen yıllarda ortaya çıkarılan mekanların duvarlarının geçici olarak konservasyonlarını yaptık. Kaleye çıkan merdivenlerde birkaç düzenleme yaptık. Merdivenlerin korkuluklarını önümüzdeki yıl yapacağız."

Prof. Dr. Pektaş, gelecek yıl kalede jeoradar çalışması yapılacağını, kazı alanı ve kazılmayan alan için 6 metre derinliği tarayabilecek bir ekipman temin ettiklerini bildirerek, şöyle dedi:

"Bu ekipman enkaz çıkarılmadan yerin altında ne tür yapıların ve buluntuların olduğu tespit edecek. Jeoradar çalışması iki gün sürecek. Radarın sonucu bilgisayar ortamına aktarılacak ve bize alanın üç boyutlu çıktısı verilecek."

Çok sayıda takı ve sikke bulundu
Bu yıl sürdürülen kale kazısında 140 adet sikke bulduklarını ifade eden Prof. Dr. Kadir Pektaş, sikkelerin yanı sıra kadın takıları, küpeler, boncuklar, yüzükler, zehkir (ok atan kişilerin kullandığı bir tür yüzük) ve tek yüzü sırlı tuğla çıkardıklarını kaydetti.

Bu yılki çalışmanın verimli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Pektaş, "TÜBİTAK'tan gelen ödenekle çalışmalara başladık. Kültür ve Turizm Bakanlığı kazı çalışmasının ortalarında bize maddi destek sağladı. Verimli bir dönem olduğunu düşünüyoruz. Belki fazla yer açamadık. Fakat sağlamlaştırma çalışması yaptık. Ortaya çıkardığımız hamamı koruma altına aldık" diye konuştu.

Kale kazısında çıkan buluntuların Bitlis Etnografya Müzesi'ne teslim edildiğini belirten Prof. Dr. Pektaş, Bitlis Kültür ve Turizm Müdürlüğünün girişimleriyle müzede Bitlis Kalesi bölümü açmayı planladıklarını bildirdi. Prof. Dr. Pektaş, kalede çıkarılan sikkeler, yüzükler, küpeler, seramik kaplar ve bezemeleri müzede sergilemeyi düşündüklerini, bunun için müzede iki vitrinin düzenlenme çalışmalarına başlandığını söyledi.

Bitlisli iş adamlarından destek talebi
Bugüne kadar yürüttükleri kazı çalışmaları için iş adamlarından destek beklediklerini ifade eden Pektaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kazı çalışması için Bitlisli iş adamlarından destek bekliyoruz. Bitlisli iş adamlarının da destek olması gerekiyor. İş adamları destek olursa buradaki çalışmaları üçe katlarız. Daha geniş ekiple çalışabiliriz. Ekipmanımız, altyapımız ve bunları yapacak elemanımız var. Çalışmayı isteyen hocalarımız var, fakat maddi yönden bazen sıkıntı yaşayabiliyoruz. Eğer bu sıkıntılarımız giderilirse biz burada daha kısa sürede daha verimli çalışabiliriz."
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.