Haberler

Kandilli 140 yaşında

Tarih: 5 Eylül 2008 Kaynak: Türkiye Yazan: Ziya Sandıkçıoğlu
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay ile eski müdür Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, toplantı arasında bir süre sohbet etti. Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı ise, toplantıda “Osmanlı Rasathaneleri” konulu bir konuşma yaptı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, kuruluşunun 140’ıncı yılını “Dünya Rasathaneler Forumu”na ev sahipliği yaparak kutluyor. Rasathane-i Amire’den, günümüze ulaşan tarihi topluma tanıtmak, dünya rasathaneleri arasındaki yerini vurgulamak, diğer rasathaneler ile olan bağlantılarını güçlendirerek ulusal ve uluslararası ortak araştırma ve çalışma alanlarını tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen uluslararası bilimsel toplantı, Kandilli’deki Rasathane binasında gerçekleştirildi. 

Risk analizi yapılamıyor 
Forumun açılış konuşmasını yapan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, 1868 yılında kurulan rasathanenin, günümüzde son derece gelişmiş teknolojiyle bilimsel araştırmalar yapan, çok disiplinli bir enstitü haline geldiğini belirterek, “Son yıllarda doğal afetlere bakıldığında, yüzde 60’ının depremden kaynaklandığı görülmektedir. Depremden kaynaklanan zararlar ciddidir. Deprem, ekonomik bütçelerde de büyük hasara yol açmaktadır. Deprem olması halinde binalara ilişkin problemlerimiz var. Risk analizi de yapılamıyor. Bu sebeple, halkın afete hazırlanması ve depremin etkilerinden en az hasarla kurtulması için çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Üç gün sürecek
Daha sonra Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Osmanlı Rasathaneleri” konulu bir konuşma yaparken, Rasathanenin 140 yıllık tarihçesi, B.Ü. Kandilli Rasathanesi Jeofizik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aktar, tarafından anlatıldı. Ülkemizin ilk defa ev sahipliği yaptığı foruma, Kandilli Rasathanesi eski müdürlerinden Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Almanya, İsrail, İngiltere, Japonya, Fransa, Özbekistan, İtalya ve Slovakya’daki rasathanelerin, “Yer ve Uzay Bilimleri” konusundaki çalışmaları ile öne çıkan bilim adamları ve çok sayıda davetli katıldı. Dünya Rasathaneler Forumu 3 gün sürecek. 

Işıkara: Tsunami olmaz 
Kandilli Rasathanesi eski müdürlerinden Ahmet Mete Işıkara, muhtemel İstanbul depreminin 2010 - 2014 yılları arasında olabileceğini söyledi. Işıkara, muhtemel depremin ardından Marmara’da tsunami ihtimalinin olmadığını da savunarak, “Kapalı denizlerde tsunami olmaz” dedi. Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu da, tsunami deyince herkesin aklına Sumatru Adasındaki gibi bir şey geldiğini belirterek, “Marmara’da tsunami olması için 9 büyüklügünde enerji oluşturacak bir faya ihtiyacımız var, bunun bilimsel bir temeli yok” dedi.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.