Haberler

Köprü için 2 nokta ağırlık kazandı

Tarih: 5 Eylül 2008 Kaynak: CNN Türk
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'a üçüncü köprünün yapılmasıyla ilgili iki noktanın ağırlık kazandığını belirterek, "Köprünün yapılacağı yerle ilgili son kararı Başbakanımız verecek" dedi.

Topbaş, Sirkeci-Harem hattında hizmet verecek "Sadabat" adlı arabalı vapurun İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) filosuna katılması dolayısıyla Sirkeci'de düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Topbaş, İstanbul'a üçüncü köprü yapılmasıyla ilgili son birkaç yıldır Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla çalışmalar yürütüldüğünü ve güzergahların beş nokta olarak belirlendiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile helikopter uçuşuyla havadan inceleme yaptıklarını ve haritalar üzerinde değerlendirmelerde bulunduklarını ifade eden Topbaş, "Üçüncü köprünün yapılmasıyla ilgili iki nokta ağırlık kazandı. Köprünün yapılacağı yerle ilgili son kararı Başbakanımız verecek" dedi.

"Başbakanımızın, havzalar ve ormanlar üzerindeki hassasiyetini biliyoruz. Son kararı başbakan ortaya koyacak" diyen Kadir Topbaş, "İstanbul iki kıta üzerine kurulmuş bir kent. Bir görüş var ki 'Marmaray tamamlansın ve görelim...' Hep böyle yapıldı. İlerisi görülmeden, sıkıştıkça çözüm arandığı için sıkıntılar ortaya çıktı. Bu projede ilerisi görülüyor. Kentin günlük hareketliliği 40 milyona ulaştığı zaman, İstanbul uluslararası geçiş noktası olduğu için ulaşımda yenilikler gerekiyor" diye konuştu.

Topbaş ayrıca, "RO-RO seferleri gibi bazı hat geliştirme düzenlemelerimiz var. İstanbul'un belki 1-2 köprü ihtiyacı daha olabilir ama bunu yaparken de kenti rahatsız etmemeye özen gösteriliyor" dedi.

"Rahatlama değil, rant getirecek"
Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu (TÜRÇEK) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Barbaros Gönençgil, İstanbul'un trafik problemi için çözüm olarak önerilen 3. köprünün rahatlama değil, rant ve yeni problemler getireceğini öne sürdü.

Gönençgil yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul'un trafik problemi için çözüm olarak önerilen 3. köprüde yeni bir aşamaya gelindiğini belirterek, hangi güzergah olursa olsun İstanbul'un çevresel değerlerine zarar verecek yeni bir köprünün araç trafiğini rahatlatmasının mümkün olmadığını iddia etti.

Yapılacak 3. köprünün Boğaz'ın kuzeyinde, son doğal alanlar içinde olmasının çevresel kayıpları artıracağını ileri süren Gönençgil, "İstanbul'un su toplama havzaları, 3. köprü ve onun bağlantı yollarının tehdidi altına girmesiyle artık kullanılamaz duruma gelecektir. Melen gibi projelerle, başkalarının hakkı olan suyun İstanbul'a getirilmesinin de çözüm olmadığını anladığımız şu günlerde, İstanbul'un trafik sorununa kalıcı çözümler getirmekten çok rant ve çevresel problemler getirecek 3. köprüden vazgeçilmesi en doğru yoldur" dedi.

Gönençgil, bunun yerine deniz yolu alternatiflerinin geliştirilmesi ve toplu taşımacılığın yaygınlaştırılması, en önemlisi de ulaşımda da kentli bilincinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.