Haberler

Ataköy arazisinin değerini komşu arsa belirleyecek

Tarih: 5 Eylül 2008 Kaynak: Yeni Şafak Yazan: Yılmaz Yıldız
Satışı, düşük fiyat tartışmaları nedeniyle iki kez iptal edilen Ataköy arazisinin gerçek değerini, komşu arsa belirleyecek. TOKİ, Ataköy'de referans niteliği taşıyan benzer bir arsayı satışa çıkarıyor.

İstanbul Ataköy'de, üzerinde Dünya Göz Hastanesi, Galleria alışveriş merkezi ile Crowne Plaza ve Holiday Inn otellerinin bulunduğu arazinin değeriyle ilgili tartışmalar, 23 eylülde sona erecek. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), iki kez ihaleye çıkılan, ancak fiyat tartışmaları nedeniyle satışı iptal edilen arazinin gerçek değerinin tespiti için referans olabilecek başka bir araziyi satma kararı aldı.

İşletme hakkı DATİ'ye ait olan arazinin hemen yanında, Ataköy Konakları'nın karşısında yer alan bu arazi üzerinde kiracı veya işletme hakkı sorunu olmadığı için 23 eylül tarihinde yapılacak ihalede ortaya çıkacak bedel, tartışmalı Ataköy arazisi için de referans kabul edilecek.

İki kez satışı iptal edildi
Üzerindeki tesislerin işletme hakkının 2038 yılına kadar, DATİ Yatırım Holding'e ait olduğu arazi için yapılması planlanan iki ihale de muhammen bedelin kamu vicdanını tatmin etmediği gerekçesiyle iptal edilmiş. 139 bin metrekarelik Ataköy arazisi için 2007 yılında yapılması gereken ihalede muhammen bedel 400 milyon YTL, dün yapılması gereken ikinci ihalede muhammen bedel 450 milyon YTL olarak açıklanmıştı.

250 bin m2 inşaat alanı
Ataköy arazisi ile aynı parselde yer alan, konumu ve proje izni bakımından Ataköy arazisi ile aynı özellikleri taşıyan yaklaşık 125 bin metrekarelik arazinin muhammen bedeli 650 milyon YTL olarak açıklandı. İlan duyurusuna göre, Ataköy Konakları ile Marmara Denizi arasında kalan 124 bin 980 metre kare büyüklüğündeki arsanın 68 bin metre karelik kısmı, sözleşmeye konacak özel madde ile park ve yeşil alan olarak düzenlenecek ve halkın kullanımına açılacak. Uzun bir sahil şeridine sahip arsanın bu bölümüne kapalı inşaat yapılamayacak.

Bu nedenle araziyi alacak kişi, arazinin 57 bin metrekarelik kısmında ve yeşil alanın altında 2 emsal değer üzerinden inşaat yapabilecek. Kesinleşmiş imar planına göre, arazi üzerinde otel, apart otel, gazino, marina, yat kulübü, alışveriş tesisleri, lokantalar, kongre tesisleri, akaryakıt satış üniteleri gösteri spor ve eğlence tesisleri, sağlık kulübü gibi tesisler yapılabilecek. 

2,3 milyar YTL'ye satılması bekleniyor
Gayrimenkul uzmanlarına göre Ataköy'ün bu bölgesi ve TOKİ'nin ihale ilanında yer alan arazi üzerine yapılabilecek projeler ileriye dönük büyük rant elde edebilecek potansiyele sahip. Ataköy, Yeşilköy, Florya gibi üst gelir grubunun yaşadığı ve havalimanına 3 dakika mesafede bulanan arazi, İstanbul'un en değerli arazilerinden biri olarak gösteriliyor. Arazi Ataköy Konakları gibi lüks konut projeleri ile Marmara denizi arasındaki sahil şeridinde uzanıyor. Gayrimenkul uzmanları 23 eylülde ihale edilecek 125 dönümlük arsanın değerinin metrekaresi 15 bin dolardan 1 milyar 875 bin dolar (2.3 milyar YTL) olduğunu belirtiyor. Arsayı alacak kişinin 250 bin metrekare inşaat yapabileceğine dikkat çeken uzmanlar, arsa için belirlenen 650 milyon doları çok düşük bir rakam olarak nitelendiriyor. Satış ihalesi, TOKİ;nin Bilkent;te bulunan merkezinde 23 Eylül Salı günü saat 15.00'de yapılacak.

Yeni Şafak'ın dediği oldu
Ataköy arazisinin satışıyla ilgili süreçte Yeni Şafak'ın konuyla ilgili yayınları, arazinin gerçek değerinin açıklanan muhammen bedelin çok üzerinde olduğunu ve gerçek değerin tespiti için öncelikle yanındaki sorunsuz arazinin satılması gerektiğine dikkat çekmişti. Yeni Şafak'a açıklamada bulunan gayrimenkul uzmanları, 450 milyon YTL değer biçilen arazinin sadece arsa değerinin en az 2,5 milyar YTL olması gerektiği belirtilmişti.

'İstanbul'da bu kadar güzel başka bir arazi yok'
Bayraktar, daha önce yaptığı açıklamada, Galleria'nın üzerinde bulunduğu arazideki tesislerin yıllık ortalama 2 milyon 200 bin YTL kira getirisi bulunduğunu, 30 yılda TOKİ'nin en fazla 66 milyon YTL kira bedeli tahsil edebileceğine işaret etmişti. Oysa ihale muhammen bedel olan 450 milyon YTL'den gerçekleşse dahi, bu tutarın faizlerle 30 yıllık getirisinin yaklaşık 60 milyar YTL olduğunu vurgulayan Bayraktar, ihalenin iptalinden, hem kamunun hem de idarenin zarara uğradığını söylemişti.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Nisan 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.