Haberler

Hitit uygarlığı mercek altında

Tarih: 5 Eylül 2008 Kaynak: Yeni Şafak
Chicago Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Oğuz Soysal, Hitit uygarlığının her geçen gün yeni bir yanının keşfedildiğini söyledi. 

Hitit Uygarlığı'nın yapılan kazılar sonunda her geçen gün yeni bir yanının keşfedildiği açıklandı. Chicago Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Dr. Oğuz Soysal, "Her kazı Hititler hakkında yeni bir öngörü, yeni bir buluş demek ve Hititlerin gizemli dünyası her geçen gün aydınlanıyor" dedi. Hitit uygarlığının çok gizemli bir uygarlık olduğunun altını çizen Dr. Oğuz, Soysal, "Daha önceleri sadece Boğazkale Hattuşa'da çıkan bulularla Hitit uygarlığının gerçekleri ortaya konulmaya çalışılıyordu, şuanda birçok alanda kazılar yapılıyor ve yeni bulgular ortaya çıkıyor. Örneğin Ortaköy Şapinuva'da bulunan tabletler Hitit Uygarlığı için önemli bir arşivdir. Şuana kadar bulunan tüm bilgi ve belgeler çözülmüş ve Hititlerin dini, idari ve askeri yapısı ortaya çıkmıştır. Şuanda tek karanlık nokta olanhalk yaşam tarzıdır, halk ile ilgili belgeler olmaması nedeniyle halk ile sarayda yaşayanların yaşantıları değerlendirme fırsatı doğmuyor. Bulunan bulgular ile sadece sarayda çıkan belgeler ışığında değerlendirme yapabiliyoruz" diye konuştu.

Hitit Uygarlığı'nın güçlü bir orduya ve güçlü bir imparatorluğa sahip olduğunu anlatan Dr. Oğuz Soysal, "Hititler çok güçlü ve savaşçı bir kavimdir, ancak kültürel etkileri başka medeniyetlerden ithal edilmiştir. Örneğin Mısır medeniyetine baktığında çok önemli binaları ve gelenekleri var, oysa Hititlerde bu yapıtsal mekanlar yok. Buda şunu gösteriyor, Hititler güçlü imparatorluk ancak medeniyet açısından kendilerine özgü bir medeniyetleri yok, sadece etkilendikleri medeniyetleri geliştirmişlerdir"şeklinde konuştu.

"Yeni şehirler bekliyoruz"
Hitit Uygarlığı'nın yaşadığı alanlarda yeni kazılar yapılması gerektiğini belirten Dr. Oğuz Soysal, yapılacak yeni kazılarda yeni şehirler bekliyoruz ve bu şehirlerde de önemli bulgu ve dokümanlar ele geçirilecektir. Şuanda Hattuşa'da 25 bin tablet ve belgeler ele geçirilirken, Şapinuva'da ise 4 bin 500 civarında tablet ele geçirilmiştir bu sayı yapılacak kazılarla daha da artacak ve yapılan kazı sonuçlarında Hititlere ait çok sayıda şehir ortaya çıkarılacaktır" diye konuştu.

"Ekonomik nedenlerle araştırma daha az alıyor"
Hititoloji'nin daha yeni olduğunu belirten Dr. Soysal, dünyada bulunan Hititologlar kadar Türk Hititologlarında bulunduğunu belirterek, "Dünya'da yaklaşık 50 civarında Hititolog bulunuyor, Türkiye'de ise yaklaşık 20'ye yakın bir sayı var. Bu da Türkiye'de aslında bilim adamlarının Hititoloji ile yakından ilgilendiğini gösteriyor. Ancak Türkiye'de araştırmaya para ayrılmadığı için ekonomik nedenlerden dolayı araştırmacılar yeterince araştırma yapma imkanı bulamıyorlar" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.