Haberler

Şehir plancılarına gerek yok, Tayyip Bey yeter!

Tarih: 5 Eylül 2008 Kaynak: Vatan


Dün hükümete yakın bazı yayın organlarında (Yeni Şafak, Sabah vs.) İstanbul'a yapılacak 3. Boğaz köprüsünün güzergahının Trabya-Beykoz olarak belirlediği haberi yer almıştı. Bugün, hem Ulaştırma Bakanı hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı köprü güzergahının kesin olarak belirlenmediğini belirttiler. Çünkü köprünün kaderi Başbakan'ın iki dudağının arasında!

Bir dünya metropolünde ulaşım ağının nasıl planlanacağına, köprülerin hangi noktalara kurulacağına kim karar verir? Şehir planlamacıları, mimarlar, mühendisler diyeceksiniz değil mi? Hayır yanılıyorsunuz! Türkiye'de buna yalnızca Başbakan Erdoğan karar verir. Kendisi İmam Hatip mezunu ama olsun. Helikopteriyle şehir üstünde tur attı, bilgiler aldı. Şimdi son karar onun.

Bunu biz söylemiyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım söylüyor. İşte bugün ajanslara düşen beyanatları.....

3. Köprünün Yerini Berlirlemek Başbakan'ın İşi mi?
‘Padişahlar bile böyle bir yetki kullanmadı!’
İstanbul Boğazı’na yapılması planlanan 3’üncü köprü için belirlenen 6 güzergah seçeneği önce 4’e son olarak da 2’ye indirildi. Bu seçeneklerden köprünün nereye kurulacağına Başbakan Erdoğan karar verecek. Ancak şehir planlamacıları, uzmanlar ve bilim adamları, kararın tek bir kişiden çıkmasına tepkili.

Son birkaç yıldır ’yapılsın yapılmasın ’tartışmalarıyla ve olası güzergahlarıyla gündem yaratan 3’üncü köprü yine kriz konusu oldu. Hem Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım hem de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın köprünün yerinin hazırlanan alternatifler arasından Başbakan Erdoğan tarafından seçileceğini açıklaması meslek odalarını ve kentin eski yöneticilerini ayağa kaldırdı. Köprünün yerinin Başbakan’ın seçimine bırakılmasını eleştiren uzmanlar bu uygulamanın demokrasiyle bağdaşmayacağının altını çiziyor.

Seçenekler 2 güzergaha indi
Kamuoyunda tepkilere neden olan ilk açıklama yeni köprü projesiyle ilgili olarak belirlenen 6 güzergahın 4’e indirildiğini ve Tarabya-Beykoz güzergahının da alternatiflerden biri olduğunu belirten Ulaştırma Bakanı Yıldırım’dan geldi. Köprünün yapılacağı alandaki yapılaşmaların orman dokusuna zarar vermesini istemediklerini, güzergah seçiminde hassas davrandıklarını ifade etse de köprünün yerini konusunda karar merci olarak Başbakan’ı gösterdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş da dün alternatiflerin ikiye indirildiğini açıkladı ve tıpkı Bakan Yıldırım gibi karar mercii olarak aynı adresi gösterdi.

‘Rant’ amaçlı demişti
Bu açıklamalara ilk tepki, Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhçu’dan geldi. Muhçu öncelikle 3’üncü köprünün İstanbul trafiğini çözmeyeceğini, aksine içinden çıkılamaz bir hale getireceğini savunuyor: “Biz Mirmarlar Odası İstanbul Şubesi olarak boğaz geçişleriyle ilgili çalışma sürdürüyoruz. Bu kapsamda köprülü boğaz geçişlerinin ulaşıma katkı sağlamayacağını, tam tersine içinden çıkılmaz hale getireceğini saptadık. Geniş bir tabana yayılan uzman topluluğu ve üniversitelerin katılımı ile gerçekleştirdik bu çalışmayı. Sayın Başbakan da 1996 yılında belediye başkanıyken, 3. köprü projelerinin siyasal ve rant amaçlı olduğunu söylemişti. Başbakan olduktan sonra yasalara, hukuka, şehircilik ilkelerine aykırı olmasına rağmen gerçekleştirmek için çalışıyor.”

Hiçbir uzmanlığı yok
Muhçu, köprünün nereden geçeceğine Başbakan’ın tek başına karar vermesine de tepki gösterdi: “Güzergah ile ilgili Ulaştırma Bakanı’nın yaptığı açıklama tarihe kara leke olarak geçecek açıklamadır. Osmanlı’da padişahlık dönemlerinde bile padişahın kendisini bu denli bir yetki içinde görmediği gibi, tebası da bu yetkiyi kendisine reva görmemiştir. Kaldı ki çağdaş hukuk değerlerini referans alan ülkelerde bu tür uygulamalar asla yapılamaz. Konuda hiçbir uzmanlığı bulunmayan sayın Başbakan’a güzergah seçme hakkını vermek, İstanbul için talihsizliktir.”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Ağustos 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.