Haberler

Metrobüs 45 saniyede bir sefer yapacak

Tarih: 5 Eylül 2008 Kaynak: NTVMSNBC


Okulların açılacağı 8 Eylül tarihinde Topkapı’dan Zincirlikuyu’ya kadar ulaşacak metrobüs hattıyla Avcılar-Mecidiyeköy arası 38 dakikaya inecek. Gündüz her 45 saniyede bir sefer yapacak metrobüs, gelecek yıl Göztepe-Beylikdüzü arasında hizmet verecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Topkapı-Zincirlikuyu metrobüs hattı inşaatını gezerek incelemelerde bulundu. Topbaş, Topkapı’dan Zincirlikuyu’ya uzatılan metrobüs hattının 8 Eylülde hizmete gireceğini belirterek, “Bir vatandaş Avcılar’dan Zincirlikuyu’ya 2,5 saat yerine 38 dakikada erişebilecek” dedi. Topbaş, metrobüsün gündüz 45 saniye, gece yarısından sonra da yarım saat aralıklarla sefer yapacağını söyledi.

Metrobüsün ilk etabı olan Avcılar-Topkapı arasındaki yolcu kapasitesinin 270 bin civarında olduğunu belirten Topbaş, Zincirlikuyu’ya kadar yeni eklenen 10,5 kilometrelik hat ve 11 istasyonla yolcu kapasitesinin 400 binlere çıkacağını ifade etti.

Göztepe ve Söğütlüçeşme'ye Ulaşacak
Sistemin üçüncü etabında ise Asya yakasına geçmeyi planladıklarını belirten Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anadolu Yakası’na nasıl geçecek? Orada iki hedef koyduk. Birisi yukardan Göztepe’ye ulaşmak, diğeri de Söğütlüçeşme’ye gelmek. Gönlümüz üçüncü etabı hemen hayata geçirmek istiyor. Bu sistem nasıl olacak? Köprü başına kadar her iki taraftan geleceğiz ve köprüye karışık gireceğiz. Köprüde bize şerit üretilmesini talep ettik, ama teknik olarak bazı sıkıntılardan bahsedildi, biz de ısrarımızı durdurduk. Köprünün kendine göre bir akışkanlığı var, onu da hesaba katarak o sisteme dahil olacağız. Yerel seçimden önce bitirir miyiz? Bilemiyorum, net konuşmak istemiyorum. Önümüzdeki dönem yağışlı sezona gireceğiz inşallah... Bu sezonda bir sıkıntı çeker miyiz, ne kadar hız alırız? Ama burada 3 vardiya, 24 saat çalıştı.”

Harem'e Shuttle
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Harem’den metrobüs hattına kadar metrobüs tarzında bir shuttle düşündüklerini belirterek, hattı Avcılar’dan Beylikdüzü’ne kadar uzatacaklarını bildirdi. Topbaş, “Beylikdüzü ve Asya Yakası’na geçiş sağlandıktan sonra 1 milyon insan bu aksı tercih edecek” dedi.

Topbaş, Avcılar-Zincirlikuyu hattı açıldığında yaklaşık 100 otobüsün sistemden çekileceğini belirterek, ikinci etabın çalışmalarına 4 ay önce başladıklarını hatırlattı.

Toplam Maliyet 270 Milyon YTL

Topbaş, Avcılar-Topkapı metrobüs hattının yaklaşık 150 milyon YTL’ye, Topkapı-Zincirlikuyu metrobüs hattının ise yaklaşık 120 milyon YTL’ye mal olduğunu kaydetti.

Metrobüsün maliyet olarak metrodan daha ucuz, kolay ve çabuk olduğunu belirten Topbaş, “4 ayda 11 istasyonlu bir sistemi devreye sokuyorsunuz. Bunu raylı sistemde devreye sokamazsınız. Raylı sistemin kendine göre prensipleri ve maliyetleri var. Bugün dünyada hem metro, hem de tramvay vagonu temininde sıkıntı var. Daha kısa yoldan bir kazanım olarak görüyoruz” dedi.

Avcılar-Zincirlikuyu hattında metrobüsleri toplu olarak devreye sokacaklarını belirten Topbaş, “Şu anda onları 15’e tamamlıyoruz. Teslimatında bir sıkıntı oldu, bir kısmı geldi, arkası geliyor. Geldikçe toplu olarak devreye sokacağız. Resmi açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte yapıp o zaman onları devreye sokmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Milletimize Çin Seddi Bile Mani Olamıyor
Disipline edilmiş yollarda trafiğin daha akışkan olduğunu vurgulayan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Gönlüm şunu ister, açık söyleyeyim, bu bariyerler yerine devamlı bir sarı şerit çizsek, sürücüler buna saygılı olsa ve bariyer maliyetine girmesek. Ama maalesef bu bariyerleri koymak zorundayız, çünkü milletimize Çin Seddi bile mani olamıyor. Sarı çizgi olmalı ve kimse ihlal etmemeli, doğrusu bu ama maalesef kuralları yeni yeni kavrıyoruz.”
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.