Haberler

ABD’de iki dev şirkete el konuldu

Tarih: 8 Eylül 2008 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Elçin Poyrazlar
ABD hükümeti iflasın eşiğine gelen iki büyük mortgage şirketi Fannie Mae ve Freddie Mac’e el konulduğunu açıkladı.

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson dün iki konut şirketinin kontrolünün devlete bağlı Federal Konut Finansman Ajansı’na geçeceğini duyurdu. Beş trilyon dolara yakın vadesi tamamlanmamış kredinin sağlayıcısı olan Fannie Mae ve Freddie Mac’e el konulması ABD tarihinin en büyük devlet müdahalesi olarak görülüyor. Paulson ayrıca şirketlerin nakit ihtiyaçları için kredi sağlanması ve iki şirkete ait tahvillerin satın alınmasının da planlandığını söyledi. ABD Hazine Bakanlığı, Fannie Mea ve Freddie Mac’e müdahale yetkisini Kongre’den temmuz ayında almıştı.

Paulson açıklamasında “iki şirketin kritik bir eşiğe yaklaştığını” ve el koyma planının “konut piyasasına istikrar getireceğini” söyledi. Konut fiyatlarındaki düşüşün ABD ekonomisi için büyük bir risk olduğuna dikkat çeken Paulson “konut fiyatlarındaki düşüşü geride bırakmadığımız sürece ekonomimiz ve piyasalarımız iyileşmeyecek” diye konuştu. Fannie Mae ve Freddie Mac’in ABD mali sisteminin önemli bir parçası olduğunu söyleyen Paulson, “Bu şirketlerin başarısızlığa uğraması kendi mali piyasalarımızın yanı sıra dünya piyasalarına da büyük kargaşa getirebilir. Bu yüzden bu önlemleri aldık” dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke ise konuya ilişkin “Bu gerekli adımlar ABD konut piyasasını güçlendirecek ve mali piyasalarımıza istikrar getirecek” açıklamasını yaptı. Fannie Mae ve Freddie Mac’in ne süreyle devlet kontrolünde olacağı açıklanmazken şirketlerin üst düzey yöneticilerinin de işten ayrılacağı bildirildi. ABD hükümeti konut piyasasındaki krizle başlayan çalkantıyı aşmak için 168 milyar dolarlık ekonomik canlandırma paketinin ardından başta ABD yatırım bankası Bear Sterns olmak üzere pek çok banka için müdahalede bulundu.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.