Haberler

Gaziantep'te fıstık arsasından 73.5 milyon YTL'lik rant çıkardılar

Tarih: 8 Eylül 2008 Kaynak: Hürriyet Yazan: Ahmet Kaya
Gaziantep'te 'Antep Fıstığı Kültür Sahası' olan bir arsa, AKP'li işadamı Nuri Üysen tarafından sahiplerinden 14 milyon YTL'ye alındı.

Üysen, arsayı 3 gün sonra Lüksemburg'lu bir firmaya 87.5 milyon YTL'ye sattı. Bu satıştan kısa süre sonra da AKP'li Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, arsanın imar durumunu 'ticari alan' şeklinde değiştirdi.

Gaziantep'te Güvenevler Mahallesi'nde 119 bin metrekarelik arazinin 14 milyon YTL'ye satın alındıktan 3 gün sonra, alışveriş merkezleri kuran Lüksemburg'lu bir firmaya 87.5 milyon YTL'ye satıldığı ortaya çıktı. Bu satış işleminin üzerinden bir ay geçmeden de, imar planında tarım alanı olarak gözüken alanın AKP'li Gaziantep Belediyesi'nin meclis kararıyla ticari alana dönüştürüldüğü belirlendi. Yine Gaziantep Belediyesi'nde AKP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey'in, MÜSİAD üyesi işadamı Eyyüp Göymen'le protokol imzaladıktan 2 gün sonra Belediye Meclisi'nde 11 bin metrekarelik lise yerinin bir bölümünün ticari alana dönüştürülmesi karşılığında, arsa sahibinden 700 bin YTL'lik bağış çeki aldığı belirlenmişti. Arsayı, varislerin hisselerini toplayarak satın alıp, 3 gün sonra 73.5 milyon YTL karla satan AKP'li iş adamının İskenderunlu Nuri Üysen olduğu belirlendi.

Fıstık kültür sahası
AKP'li işadamı Nuri Üysen, imar planında 'Tarım Bakanlığı Antep Fıstığı Kültür Sahası' olarak görünen, merkez Şehitkamil İlçesi Güvenevler Mahallesi Pafta 8-10, ada-3554 ve parsel 313'e kayıtlı 45 varisli 119 bin 920 metrekarelik arsayı 12 Şubat 2008'de varislerinden toplam 14 milyon YTL'ye satın aldı. 15 Şubat 2008'de aynı yeri alışveriş merkezleri kuran Lüksemburg merkezli Almanya'da faaliyet gösteren 'PD Tree Gayrimenkul Yatırım Şirketi'ne 87.5 milyon YTL'ye sattı. İşadamına 3 günde 73.5 milyon YTL'lik rant sağlayan bu satış Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü'nün kayıtlarında da aynı rakamlarla yer aldı. 32 yıldır tarımsal alan statüsünden çıkıp değerlenmesini bekledikleri ve defalarca imar tadilat talepleri geri çevrilen arsanın ilk sahipleri bu yerde neler olacağını merakla beklerken, arsayı alıp sonra da satan Üysen, PD Three Gayrimenkul Yatırım'ın vekili olarak Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne 6 Mart 2008'de başvurarak, arsanın 'yoğunluklu ticari alana' dönüştürülmesi isteğinde bulundu. Belediye yetkilileri ile ön görüşmelerde, 119 bin 920 metrekarelik alanın yüzde 55'inin, yapılacak imar değişikliği ile kazanılacak değere karşılık Büyükşehir Belediyesi'ne bağışlanması kararlaştırıldı.

CHP dava açtı
Üysen'in imar tadilatı yapılması şartıyla bağış yapma teklifi Gaziantep Büyükşehir Belediye Encümeni'nin 11.03.2008 tarih ve 308 sayılı kararıyla kabul edilip, daha sonra da yasa ve yönetmelik hükümlerine göre ilçe belediyesini ilgilendiren meclis kararları ve söz konusu alanın tarım alanından ticari alana dönüştürülmesi kararları alındı. Bu kararlarla Büyükşehir Belediyesi'ne kalan arsanın yüzde 55'nin yüzde 27.5'i Şehitkamil İlçe Belediyesi'ne intikal ettirildi. Tüm bu işlemler, arsanın 73.5 milyon YTL artan bedelle devrini takip eden bir ay içinde hızla tamamlandı. Karar askıdayken 21 farklı konuda itirazlar olduysa da, belediye meclisi itirazları yerinde görmedi. Bunun üzerine CHP İl Başkanlığı imar plan değişikliğinin iptali istemiyle Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

CHP: Belgeleri görünce gözlerimize inanamadık
İMmar planı değişikliklerini yakın takibe alan CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, 119 bin metrekarelik arsa ile ilgili olarak, "14 milyon YTL'ye satın alınan bir arsanın 3 gün sonra 87.5 milyon YTL'ye satıldığının belgelerini görünce gözlerime inanamadım" dedi. Ekici, Nuri Üysen'in neye güvenerek tarım alanını varislerinden topladığını, 3 gün sonra ise Lüksemburg orijinli firmanın aynı arsaya 87.5 milyon YTL'yi nasıl ve neyin garantisiyle verdiğinin yorumunun kolayca yapılabileceğini söyledi.

Gaziantep'teki arsa olayı nasıl gelişti
AKP'li işadamı Nuri Üysen, 12 Şubat 2008'de Gaziantep'de 'Antep Fıstığı Kültür Sahası' olan arsayı 14 milyon YTL'ye aldı.

Üysen, bu arsayı 3 gün sonra Lüksemburg'lu PD Tree adlı şirkete 87.5 milyon YTL'ye sattı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclis'i, 18 Nisan 2008'de arsanın imar durumu ile ilgili ticari alan değişikliğini onayladı.

Belediye imar değişikliği garantisi verdi, arsayı aldık
Gaziantep'teki arsayı 14 milyon YTL'ye aldıktan 3 gün sonra sonra 87.5 milyon YTL'ye satan AKP'li işadamı Nuri Üysen, olayı doğrularken, belediyeden imar değişikli garantisi aldıkları için bu işe girdiğini söyledi. Yakında Alman ortaklarla bir basın toplantısı yaparak geniş açıklamalar yapabileceğini belirten Üysen, kendisinin de bu yabancı ortaklı şirkete ortak olduğunu belirterek şöyle dedi: "Bazı şeyleri konuşup şirkete karşı güç duruma düşmek istemiyorum. Orada toplama adına vekaleti ben aldım, ben yaptım. Benim yerime şirkette başka bir çalışan da olabilirdi. Eğer imarı çıkarsa çıktı, çıkmazsa belediyeden bağışladığımız yerimizi geri alacağız. Aslında orada belediye başkanıyla iki defa görüştüm. Bizden aldığı yeri de bize 20-22 trilyona verecek."
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.