Haberler

Milli Kütüphane yer altına taşınıyor

Tarih: 8 Eylül 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Aslıhan Aydın
Yer altı arşivi fikrinin sahibi Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar. Milyonları bulan eser koleksiyonuyla 'Türkiye'nin hafızası' niteliğinde olan Milli Kütüphane, arşivini yer altına taşıyor.

Türkiye'de ilk defa, Milli Kütüphane arşivi için kurulacak olan yer altı deposu toprak seviyesinin altında 3 katlı inşa edilecek. 72 odanın bulunacağı yer altı deposunun kapalı kullanım alanı 24 bin 450 metrekare olacak.

Türkiye'nin en büyük kütüphanesi konumundaki Milli Kütüphane, yaklaşık 3 milyon esere ev sahipliği yapıyor. Kitap, süreli yayın ve kitap dışı materyallerden oluşan koleksiyonda ayrıca el yazması ve nadir eserler de bulunuyor. Bu eserler, güvenlik ve iklimlendirme açısından özel olarak inşa edilmiş depolarda korunuyor. Ancak giderek artan koleksiyona, mevcut depolar yetersiz kalmaya başladı. Milli Kütüphane yetkilileri, sorunu, kütüphanenin bahçesinde yer altına yapılacak bir depo ile çözmeye karar verdi.

Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar'ın teklifi ile ortaya çıkan yer altı arşivi için Devlet Planlama Teşkilatı'na (DTP) başvuru yapıldı. DTP başvuruyu kabul ederek depo yapımını 2008 yılı yatırım programına dahil etti. Deponun ihale ve hafriyat çalışmalarına da 2008 yılı bitiminden önce başlanacak. Söz konusu depoda, iklimlendirme ve güvenlik sistemlerinin yanı sıra, asansör ve raylı taşıma sistemleri gibi modern teknolojinin tüm imkânları yer alacak.

Araştırmacılar için büyük bir hazine
Milli Kütüphane'de yurtiçi ve yurtdışından temin edilen her türlü yazılı ve basılı eserleri birarada bulmak mümkün. Kurulduğu tarihten bu yana Türkiye'de çıkan her türlü yazılı eserin toplandığı Milli Kütüphane, araştırmacılar için büyük bir hazine niteliğinde. Her yıl binlerce araştırmacı ve öğrenci Milli Kütüphane'deki kaynaklardan yararlanıyor.
Takvim
<<Mayıs 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.