Haberler

Konut kredisi kullananların işsizlik korkusu dev sigorta şirketlerini Türkiye'ye çekiyor

Tarih: 8 Eylül 2008 Kaynak: Zaman Yazan: Ufuk Şanlı
Genworth'un Türkiye Direktörü David Nolan, üç yılda 5-10 milyon kişinin işsizlik sigortasını yaptıracağını söylüyor. Türkiye ekonomisinin son yıllarda yakaladığı istikrar ve bunun beraberinde getirdiği hızlı büyüme, tüketici kredilerinde büyük bir patlama yaşanmasına neden oldu.

2002 yılında 3,3 milyar YTL düzeyinde olan tüketici kredileri 2007 sonuna gelindiğinde 65,5 milyar YTL'yi buldu. Kredi kullanan müşterilerin sayısı da 1 milyon 274 bin kişiden 3 milyon kişiye yükseldi. Uzun vadeli konut ve otomobil kredileriyle büyüyen pazarın gelişimini engelleyen en önemli faktör ise "işsiz kalma korkusu". Özellikle uzun vadeli konut kredisi kullanmak isteyenleri endişelendiren bu korku, Batı ekonomisinde yaygın bir şekilde kullanılan "kredi sigortası" uygulamasını gündeme getiriyor. Bu yılın ilk yarısında 31 milyar 5 milyon yeni liraya ulaşan tüketici kredisi pastasından kendi lehlerine pay almak isteyen yabancı sigorta devlerinin temsilcilik açma yarışına girmelerinin altında da bu yatıyor. Cardif Türkiye Sigorta şirketiyle başlayan yabancı ilgisi Amerikalı Genworth'un da Türkiye'ye gelmesiyle yeni bir boyut kazandı. 110 milyar dolarlık aktif varlığı ile dünyanın 26 ülkesinde faaliyet gösteren Genworth şirketi, geri ödeme ve konut finansmanı alanında öne çıkan bir şirket. Şirketin Türkiye Direktörü David Nolan, tüketicilerin 'tüm kabuslarının' ilacının kendilerinde olduğunu belirterek, "Varlığımız hem kredi kullanımını artıracak hem de sektörün risklerinin azalmasını sağlayacak." diyor. Bankalarla yaptıkları anlaşmalarla müşterilerin konut, tüketici kredisi ve kredi kartı borçlarını işsizlik, hastalık veya ölüm halinde ödemeyi garanti eden şirketin en önemli özelliği ise işsiz kalan müşterilerine uzun vadeli sigorta hizmeti sunabilmesi. Nolan, "Rakiplerimiz en fazla 12 aya kadar olan kredi borçlarını ödemeyi taahhüt edebiliyor. Biz ise bu rakamı 18 ila 36 aya kadar çıkaran tek şirketiz." diyor.

David Nolan, sistemin çalışmasını şöyle anlattı: "100 bin YTL konut kredisi kullanan tüketici 1 ila 3 yıllık dönemi kapsayan sigorta işlemi için bir sefere mahsus 200 ila 500 YTL arası para ödüyor. Kişinin işsiz kalması durumunda devreye giren bu sigorta tüketiciye 10 ila 20 bin YTL'lik fayda sağlıyor." Türkiye'de konut kredilerinde yaşanan hızlı büyümenin ilerleyen dönemde de süreceğini kaydeden İrlandalı sigortacı, bu gelişimin tüketici sigortası yapan şirketler açısından da büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. David Nolan, "Konut kredileri baz alındığında Türkiye'nin henüz yolun başında olduğunu söyleyebiliriz. Bu duruma bağlı olarak ilerleyen dönemde işsizlik sigortası alanında hızlı bir büyümenin yaşanacağını öngörebiliriz. Hesaplarımıza göre önümüzdeki 3 yıllık dönem sonunda 1 ila 2 milyar dolarlık bir pazarın ortaya çıkacağını düşünüyoruz." diyor.

İngiliz mortgage devi: Kriz 2010'a kadar sürecek
İngiltere'nin en büyük tutsat (mortgage) kredisi sağlayıcısı Halifax'a göre, ABD'de başlayıp bütün dünyaya yayılma eğilimi gösteren kredi krizinin etkileri 2010'a kadar sürecek. Halifax Genel Müdürü Andy Horby, ABD'de ev fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesi için 18 aylık bir süreye ihtiyaç olduğunu savundu. Bu şartlarda İngiltere'de hükümetin piyasayı hareketlendirmek için alacağı herhangi bir önlemin etkili olmasının beklenemeyeceğini belirten Horby, bankaların yeniden kredi verebilmeleri için piyasadaki güven ortamının yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurguladı.
Takvim
<<Temmuz 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.